Als je 1000 cols in 100 dagen wil en kan rijden dan moet het wel goed zitten met het moraal. Phil Deeker dacht dat dit wel een goede manier was om zijn 60ste verjaardag te vieren.

Wij kunnen eigenlijk ook geen betere manier vinden dan je verjaardag wat luister bij te zetten door te gaan fietsen, maar 100 dagen is misschien wat te veel van het goede. Endurance fietser Deeker is ook niet de eerste de beste. 10 jaar geleden bedacht hij samen met Rapha de Cent Cols Challenge. Een fietsreis waarbij je 100 cols in 10 dagen rijdt. Niet alleen hijzelf, maar ook de Challenge had een jubileum dus. En 100 cols klinkt al als een uitdaging, bij 1000 kunnen wij ons nog niet zo veel voorstellen. De Cent Cols Challenge wordt in verschillende bergachtige regio’s georganiseerd. Zijn doel was om 10 van deze fietsreizen achter elkaar te doen. Hij begon op Corsica in mei en ‘finishte’ in Cantabrico, Spanje, op 4 oktober. Hierbij reed hij gemiddeld 200km en 5.000 hoogtemeters per dag met een totaal van 19.460km en 445,370 hoogtemeters! Gelukkig wel met nog een paar rustdagen, al waren het er maar 27. En rusten is ook maar relatief. Er zaten 3 dagen tussen de verschillende ‘reizen’. Die worden dan gevuld met transfers, inkopen en de groep ontvangen waarmee hij zou gaan rijden. Daarbij nam Deeker ook nog alle planning en leiding op zich van alle ritten.

Een belangrijk aspect dat hij ook in de video aanstipt is het fieten in de bergen in je eentje mooi is, maar nog mooier is als je dit met elkaar doet en de ervaring en het afzien met elkaar deelt. Helemaal onderaan ook nog een podcast over zijn ‘Thousand Cols Challenge’.

Tags: