Onze voorspelling is dat komend jaar het jaar gaat worden van de Werelduurrecords. En dat is niet heel erg voorspellend met alle aankondigingen die in onze mailbox vallen. Was het vroeger nog een bijzonderheid dat er een werelduurrecord werd verbroken, nu lijken de kandidaten zich met (kleine) bosjes te melden.

Waarschijnlijk deze groei ook te maken met het veranderen van de richtlijnen door de UCI. Nu mag je weer op een tijdritfiets de rondjes rijden in plaats van een reguliere racefiets. (en die regelgeving wisselde al vaker) En dat scheelt toch aanzienlijk qua snelheid.

Sinds 1996 is er maar 5 keer een officieel record gefietst.

Chris boardman – 1996
Chris Boardman – 2000
Ondrej Sosenka – 2005
Jens Voigt – 2014
Mathias Brändle – 2014

Zo zie je dat Jens niet echt lang heeft kunnen genieten van zijn titel (al was dat volgens mij ook niet zijn doel). Of Brändle lang kan genieten is ook maar de vraag. Thomas Dekker heeft het plan om in het voorjaar van 2015 een poging te doen naar het Werelduurrecord. Rohan Dennis heeft een recordpoging gepland op 8 februari 2015. Daarvoor zal Jack Bobridge zijn poging doen op 31 januari 2015. En dan hebben we nog de Barneveldse Maas van Beek die nu in Bolivia op hoogte traint om op 28 of 29 januari 2015 zijn poging te wagen.

Maas van Beek kennen we misschien het minst van deze renners. Maar misschien kennen we hem wel van zijn gigantische ovalen tandwiel. (80 x 14) en met zijn dan 60 jaar, zou een record een extra bijzondere prestatie zijn. Hij heeft trouwens ook al het Werelduurrecord achter de Derney, dus hard fietsen kan hij echt wel. Een eerdere afgekeurde recordpoging door de UCI zorgt er voor dat Maas een beetje zuur is op de UCI. Nu de kans om ze te laten zien dat hij toch echt hard kan fietsen.

Mocht Bobridge het record ook verbreken, dan kan Maas maar 2 of 3 dagen genieten van zijn record. Bobridge op zijn beurt, kan dan maar 8 dagen genieten van zijn record wanneer Dennis het record verbreekt en misschien is het dan wel Thomas Dekker die uiteindelijk het record verbreekt zonder dat er direct een opvolger klaar staat.

Eerste moeten ze allemaal nog even harder fietsen dan het record op dit moment: 51,850 km per uur. Succes allemaal!

Foto van Trek