Voor iedereen die Levi Heimans alleen van naam kennen maar even niet meer weten welke palmares erbij hoort: Levi is goed in hard fietsen op de baan. Om  enkele prestaties te noemen: Hij pakte in 2005 de wereldbeker op de individuele achtervolging, werd 13 op het NK baan achtervolging in 2009 en ook in 2005 werd hij 2e op het WK met de ploegenachtervolging. In het treintje reden toen Jens Mouris, Peter Schep en Niki Terpstra. Dit zijn maar een paar prijzen die hij heeft gewonnen.

Voor Wattbike geeft hij de komende 7 weken een voorjaarstraining die zich speciaal richt op het klimmen. Erg handig dus voor iedereen die zich heeft voorgenomen om Alpe d’Huzes, Giro di KiKa, Tour du ALS 2014 of een andere goede-doelen-klim te fietsen. Heb je een beetje een stok achter de deur.

We hebben Levi (op de foto links achter de benen van Teun Mulder) even kort geïnterviewd:

Wat doe je nu qua werk?
Ik werk 3 dagen als docent op de VU bij de faculteit Bewegingswetenschappen. Het ontwikkelen en geven van werkcolleges aan eerstejaarstudenten. Daarnaast werk ik 2 dagen als fietskoerier.

Wat vind je van al je prestaties je mooiste?
Mijn beste resultaten stammen uit 2005 toen ik het wereldbekerklassement op de achtervolging won, 3e werd op het WK achtervolging en 2e op het WK ploegenachtervolging. Het meest bijzonder vond ik mijn eerste deelname aan de spelen in Athene 2004, waar we 5e werde.

Wat doe je nu nog op de fiets?
Ik koerier 2 maal per week; komt neer op ruim 100km op een werkdag. Daarnaast mag ik graag in het weekend tochtjes maken en op fietsvakantie gaan. Jaarlijks terugkerend doel is het rondje IJsselmeer dat Nereus (red. Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging) organiseert. Met een ploeg van Skøll doen we al jaren om de prijzen mee. Fantastisch evenement.

Op welke fiets rij je zelf?
KOGA Kimera (carbon) met een Ultegra groep.

Waarom volgens jou de Wattbike training volgen? 
Op de Wattbike kan je meten wat je doet, jezelf bijsturen en motiveren. Tijdens de trainingen zullen we een aantal aspecten bespreken en daar ook oefeningen aan koppelen. Denk aan de invloed van traptechniek en -frequentie, voor en nadelen van staand klimmen en het goed verdelen van je energie; Zaken die cursisten mee kunnen nemen op de fiets en waardoor je bewuster en beter kan gaan fietsen.

Is 7 weken niet te kort? 
In 7 weken kan je niet 10 stappen zetten. Wel kan je veel leren in 7 weken, en daar kun je jaren plezier van hebben.

Je hebt zelf het trainingsprogramma samengesteld… waar heb je speciaal op gelet?
Weten wat je doet en/of hoe iets werkt kan bijdragen aan het verbeteren op de fiets. Dat is een punt waar de Wattbike op een adequate manier voor ingezet kan worden.

De training begint donderdag 3 april en wordt 7 keer op donderdagavond gehouden. Daarnaast zijn er nog 3 zaterdagen waarop 3 uur achter elkaar wordt gefietst. Specifiek wordt er dus getraind voor het klimmen maar er wordt ook gelet op wat je nou eet, hoe je het beste zit/staat etc. De cursus kost 139,- en meer informatie is hier te vinden. Mocht je donderdags niet kunnen dan zijn er op maandag en woensdagavond ook trainingen.