Bijna niets zo belangrijk als je fiets goed onderhouden. Daarvoor hoef je niet elke keer naar je fietsenmaker, sommige dingen kan je prima zelf. Abbey Bike Tools heeft daar mooie dingen voor!

Je fiets in een goede staat houden (of krijgen) is belangrijk. Zorg ervoor dat je hem schoon houdt en op de juiste plekken wat extra aandacht geeft. Dat is veelal een kwestie van wassen, reinigen en smeren. Maar je zal ook zo nu en dan eens wat moeten monteren of verwijderen. Daar heb je gereedschap voor nodig en daarop bezuinigen is wel het laatste wat je moet doen. Laat dat setje inbussleutels van 50 cent in de gele bak in het pad van de bouwmarkt dus aub liggen en koop bij je fietsenmaker een degelijke set. Goedkoop gereedschap slijt snel of gaat kapot, of nog erger, het kan ook je fiets beschadigen. Boutjes draai je kapot of je schiet uit omdat het niet goed past.

Bij Abbey Bike Tools uit Bend, Oregon, staat kwaliteit voorop. Dan moet je denken aan slijtvast, maar ook precisie. Goed gereedschap past goed. Het is allemaal begonnen met de vraag van een vriend om een custom lockring tool te maken. De vriend heet Crombie, et voila, de Crombie-tool was geboren, je ziet hem hieronder. En het is meteen een goed voorbeeld. Een tool om de lockring van je cassette te halen. Met een lang heft en daarmee geen losse bout die je met een steeksleutel of bahco moet gebruiken. Hij heeft twee kanten, één voor Shimano/SRAM, één voor Campagnolo. Het mooiste nog hieraan is dat je de snelspanners niet meer hoeft te verwijderen, daar past hij precies omheen. Iedereen is wel een keer aan het zoeken geweest naar dat ellendige veertje dat wegspringt zodra je de snelspanner los hebt gedraaid. Slim dus. En hij is er ook voor steekassen overigens.

Een ander voorbeeld is de kettingzweep. Geen rechthoekige greep, maar comfortabel lang en rond. Slim is dat je de Crombie, waar we het net over hadden, zo in het heft van die kettingzweep kan schuiven zodat je ze altijd bij elkaar hebt. Of de pedaalsleutel hierboven. Het lijkt haast wel voor de BBQ, maar ook hier is weer over nagedacht door niet alleen een steeksleutel, maar inbus te integreren omdat niet elke pedaal op dezelfde manier los gemaakt kan worden.

De collectie tools van Abbey is misschien niet zo groot als die van andere fabrikanten, maar het zijn stuk voor stuk mooie tools. Je betaalt natuurlijk wel iets meer, maar dan heb je wel gereedschap waardoor je bijna vanzelf weer aan je fiets begint te werken, ook als het niet eens echt nodig is.

Via Abbey Bike Tools