Het weer laat ons momenteel nog wat in de steek, maar de eerste toertochten staan al weer op de kalender. Los van de discussie of het esthetisch verantwoord is, kan een zadeltasje dan toch handig zijn voor je binnenbandje, pompje en overig gereedschap. Zeker wanneer je er voor kiest om langere tochten te gaan rijden, waarbij in mijn geval de drie zakjes in m’n jersey al vrij snel vol zitten met voldoende eten. Een zadeltasje kan hierbij uitkomst bieden. Ik fietste met twee ABUS zadeltasjes. Eentje uit de Oryde en een uit de Basico serie. Twee verschillende zadeltasjes die qua inhoud niet veel voor elkaar onderdoen.

ABUS Basico ST 5130
De ABUS Basico ST 5130 is een zadeltasje dat met klittenband aan de zadelpen en de zadelrails wordt bevestigd. Met een inhoud van 0,6 liter is deze behoorlijk groot. Er passen met gemak twee binnenbandjes, bandenlichters, twee CO2-patronen en een CO2-kopstuk in. Als je een beetje goed inpakt heb je dan zelfs nog ruimte over voor een tooltje. Het bevestigen gaat erg simpel door het klittenband. De bandjes die om je zadelpen gaan zijn iets aan de lange kant. De twee klittenband sluitingen waarmee je het zadeltasje aan de zadelrails bevestigd werken eenvoudig. Niet de hele binnenkant van de riempjes is voorzien van klittenband, waardoor je hem net niet helemaal strak kan trekken om te bevestigen. Wanneer het tasje goed vol zit, klemt hij zichzelf wel tegen de onderkant van de rails, maar met een binnenbandje minder in het tasje ontstaat er dan een beetje ruimte waardoor hij licht kan bewegen. Het materiaal van het tasje is van stevig geweven stof. De zijkanten zijn flexibel, waar de boven- en onderkant van het tasje zijn verstevigd met kunststof. Hierdoor blijft de vorm van het tasje behouden, ongeacht de inhoud. Aan de binnenkant zit een klein netje waar je klein materiaal achter kan doen, zodat je het makkelijk terug kan vinden. Aan de achterzijde, wanneer je het tasje dicht hebt, zit een stukje reflecterend materiaal en een lusje om een achterlampje aan te bevestigen. Simpel, maar effectief! Met een prijs van slechts € 12,95 is dit een heel betaalbare zadeltas.

ABUS Oryde ST2085
Andere optie is de ABUS Oryde ST2085, die voorzien is van het KLICKfix systeem om het te bevestigen. De inhoud van dit tasje is met 0,7 liter iets groter dan de eerder genoemde Basico uitvoering. Gek genoeg oogt dit zadeltasje kleiner. Door het gebruik van iets dikker stof, en het KLICKfix systeem zit dit tasje stevig onder je zadel. Het oogt hierdoor als een wat degelijker zadeltasje dan de eerder genoemde Basico uitvoering. Net als bij de Basico, is ook dit zadeltasje voorzien van een reflecterend deel en een lusje voor een achterlicht. Daarnaast heeft de Oryde ook aan de zijkant reflecterende delen.

Onder je zadel monteer je een ophangsysteem, waar je het tasje in kan klikken. Het kliksysteem klem je met behulp van twee schroeven vast aan je rails. Het tasje schuif je in de daarvoor bestemde opening en als je een ‘klik’ hoort zit het tasje vast. Goed vast ook! Het tasje loshalen gaat eenvoudig door de rode knop op het tasje in te drukken en het tasje naar je toe te trekken. Aan de binnenkant van het tasje zit een rode voering en ook bij dit tasje is er een klein netje aanwezig voor klein materiaal. Aan binnenkant zit ook een lusje waar je bijvoorbeeld een huissleutel of autosleutel aan kan vastmaken waardoor je deze niet kwijtraakt wanneer je het tasje opent. Je zal niet de eerste zijn waarbij er iets uit het tasje valt wanneer je een bandje aan het wisselen bent in de berm. De Oryde ST2085 heeft een adviesprijs van € 29,95.

Conclusie
De Basico uitvoering is een tasje dat met een bedrag van nog geen € 13,- erg goedkoop is. Hiervoor krijg je een simpel maar degelijk tasje dat doet wat je er van verwacht. Het Oryde tasje is steviger dankzij het gebruik van een andere stof en bevestiging, maar daar betaal je dan ook wat meer voor. De bevestiging van de Basico met klittenband is prima, maar wanneer het tasje niet helemaal vol zit, hangt hij niet helemaal strak onder het zadel. Persoonlijk houdt ik niet van losse delen aan mijn fiets, waardoor mijn keus eerder zou vallen op de Oryde. Deze is qua prijs iets hoger, maar is ook een stuk steviger. Het KLICKfix systeem heeft hier een belangrijk aandeel in. Deze houdt het tasje prima op zijn plek. De inhoud verschilt 0,1 liter tussen deze tasjes, en dat maakt qua materiaal dat er in past nauwelijks verschil. Simpel maar erg slimme toevoeging vind ik het lusje waar je je huissleutel of autosleutel aan kan bevestigen. Fietst toch net wat lekkerder als je zeker weet dat je bij thuiskomst gewoon zelf de deur kan openen.

Meer informatie bij ABUS