Misschien jij niet, maar je zou haar wel moeten kennen als wielerliefhebber. Want wie is de enige vrouw ooit die met de Giro d’Italia heeft meegereden? Nou, dat was Alfonsina in 1924.

Het verhaal is in het kort dat de organisatie dat jaar geen kampioenen had bij de Giro. Daarom besloten ze dat iedereen met een licentie zich mocht inschrijven voor deze editie van 1924. En omdat er nergens in de reglementen stond dat een dame niet mee mag doen, heeft ze zich ingeschreven. En nu nog is ze de enige vrouw ooit die inschreef voor de Giro.

Zoals verwacht waren de meningen toen erover verdeeld. In de tijd dat een vrouw nog vooral in de keuken bezig moest zijn, was het al opmerkenswaardig dat ze op een racefiets reed. Ook de organisatie was verdeelt in haar mening. De een vond het wel stoer dat Alfonsina mee ging doen, het zorgde misschien weer voor wat publiciteit, terwijl de ander het niet vond kunnen, een vrouw in zo’n mannenrace.

Uiteindelijk heeft ze toch meegereden, had onderweg veel pech, brak een stuur, kwam te laat binnen tijdens een etappe maar mocht de Giro toch uitrijden. Door het te laat binnenkomen werd haar naam niet vermeld in de einduitslag.

En hoe lief, tijdens haar huwelijk kreeg ze van haar man een racefiets als huwelijkscadeau! Dat zou verplicht moeten worden, vinden wij 🙂

Crowdfunding
Dit hele verhaal heeft Ilona Kamps bij elkaar gebracht in een boek met tekst en foto’s ter ere van Alfonsina Strada. Ilona is fotograaf en heeft de sfeer van toen gezocht bij het maken van alle foto’s. Wanneer je de foto’s hieronder bekijkt (wat uitsneden van het origineel), zul je zien dat het er erg goed en sfeervol uitziet! Om dit boek van ongeveer 200 pagina’s uit te brengen is Ilona een crowdfundingproject gestart.

Dus liefhebbers die het boek willen hebben, kunnen helpen op de crowdfundingpagina van Alfonsina Strada

alfonsina-5 alfonsina-4 alfonsina-3 alfonsina-2

Via Alfonsina Strada

Gerelateerd