Het is een moeilijk te bevatten record, maar Amanda Coker doet het: in één jaar 139.126 km fietsen. Laat het even tot je doordringen.

Ja, dat is veel. Heel erg veel en niet voor niets een record. Dit is het aantal kilometers dat deze pas 24-jarige ultrafietster uit Florida in 365 dagen heeft gereden. Dat komt dus neer op gemiddeld 381,7 km. En dat elke dag. Een dag wat minder is een andere dag wat meer. Het is haar poging om het HAM’R record te verbreken. Het staat voor Highest Annual Mileage Record. Om een beeld te krijgen ter vergelijking een route van treinstation naar treinstation in Nederland via de snelwegen: Van Amsterdam via Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Breda, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort weer terug naar Amsterdam. Elke dag een jaar lang. Of op en neer rijden tussen Groningen en Maastricht, al is die afstand zelfs net te kort.

En het wordt nog wat bijzonderder. Ze heeft namelijk het grootste deel van al die kilometers op hetzelfde rondje van 11 km gereden. Dat is 34 rondjes per dag. Haar snelste tijd op dit rondje was 14 minuut 46 seconden. Als ze altijd precies die snelste tijd zou rijden op dat rondje, wat natuurlijk niet zo is, zou ze dagelijks tenminste meer dan 8,3 uur op de fiets moeten zitten. Het is moeilijk voor te stellen hoe dat vol te houden is. Bedenk zelf maar hoe snel je vaste trainingsrondje of woon-werk route kan gaan vervelen. Ze heeft dan ook veel steun gekregen van andere fietsers al heeft ze het meefietsen aan banden moeten leggen omdat het gevaarlijke situaties met zich meebracht.

De prestatie die Amanda neerzet is haast niet te geloven. Er zullen mensen zijn die haar ‘gek’ noemen en er zijn er ook die het niet eens willen geloven, maar de poging staat niet op zichzelf. Amanda en haar vader werden beide op de fiets aangereden door een auto in 2011. Haar vader brak zijn rug waardoor hij niet bij zijn dochter kon komen die verderop bewusteloos op de grond lag. Ze heeft er hersenletsel aan over gehouden met alle gevolgen van dien. Door depressies en angststoornissen kon ze niet langer naar school. Uiteindelijk is ze toch weer op de fiets gestapt om erachter te komen dat ze duidelijk aanleg heeft voor het fietsen van lange afstanden. Dat was ook het moment dat ze Kurt Searvogel ontmoette die op dat moment de recordhouder was met ruim 120.000 km in een jaar. In eerste instantie ging ze alleen voor het vrouwenrecord van 47.600 km in een jaar, maar nadat ze al meteen dagelijks zo’n 370 km begon te rijden werd duidelijk dat er meer in zat. De rest is inmiddels geschiedenis.

Ze is op 15 mei 2016 begonnen met haar poging en afgelopen 14 mei was haar laatste dag. Het vorige record heeft ze finaal aan diggelen gereden met ruim 16.000 kilometer meer. Op dag 363 reed ze 486 kilometer, haar beste dag van het jaar. Op haar ‘minste’ dag reed ze 88 km, maar dat was omdat er een tornado over de staat Florida raasde. En dag 365 was toch niet helemaal haar laatste, want ze heeft bedacht dat ze voor de 100.000 mijl wil gaan. Dat is dus 160.943 kilometer! Nog even uitfietsen zullen we maar zeggen.

Je kan haar ritten zien op Strava. Daar kan je ook haar updates op Facebook vinden en hoe je haar financieel kan steunen via GoFundMe. Voor de cijfernerds hier nog een spreadsheet van haar dagelijkse resultaten van het afgelopen jaar. Mocht je nog inspiratie nodig hebben om iets bijzonders te doen op de fiets komende tijd, dan lijkt deze prestatie van Amanda Coker ons een mooi voorbeeld.