Een vermogensmeter van net geen 120 euro die minder dan 10 gram weegt en die je alleen maar op je ventiel hoeft te draaien. Too good to be true?

Als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook en daar neigen wij een beetje naar bij het verhaal van het Taiwanese Arofly. Een dopje op je ventiel geeft hetzelfde resultaat als al die andere peperdure vermogensmeters? De Arofly zou op basis van kleine variaties in je bandendruk het op dat moment geleverde vermogen kunnen bepalen. Prachtig natuurlijk, als het ook daadwerkelijk werkt. En daar hebben we wel wat moeite mee. De Arofly zou gebruik maken van een Pitotbuis. Daarmee kan onder meer de snelheid van gas- en vloeistofstromen worden gemeten. Volgens Osman Isvan, een onderzoeker die er duidelijk meer kaas van heeft gegeten dan wij, kan je er ook de druk van de luchtstroom mee meten. Dat sluit dan wel aan bij het verhaal van Arofly wat betreft het meten van de variaties in de bandenspanning via het ventiel. Hoe je daar dan het geleverde vermogen van de renner uit kan afleiden is ons een raadsel, maar dat kan natuurlijk ook aan ons liggen. Wat is dan de invloed van het gewicht van de renner, het verschil in luchtdruk bij hoogte en kan een slechte ondergrond (kasseien) daar ook niet direct van invloed op zijn? Wellicht is hier allemaal over nagedacht, maar dat wordt ons helaas niet duidelijk vooralsnog.

Andere sensoren in het 2cm bij 2cm kleine apparaatje meten de snelheid en de cadans. Gegevens waarvan het een stuk aannemelijker is dat ze die kunnen meten. Echter, het meten van de cadans op basis van een sensor in je ventiel lijkt ons een uitdaging.

Dat alles gezegd hebbende, als het allemaal wel mogelijk is komt de vermogensmeter ineens voor veel meer fietsers binnen handbereik en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Dit omdat je met een vermogensmeter nóg gerichter kan trainen dan met alleen een hartslagmeter. Zoals gezegd, hebben we nog maar weinig informatie kunnen achterhalen. Via Bike Europe weten we dat het apparaatje 129 USD moet gaan kosten en dat het deze december verkrijgbaar zal zijn. We zijn benieuwd.

arofly-power-meter-01 arofly-power-meter-03 arofly-power-meter-04