Met het afscheid van Jens Voigt verdwijnt één van de meest kleurrijke renners uit het huidige peloton. En dat is jammer.

Want Jens is altijd goed voor een goed geplaatste demarrage én voor de meest smeuïge commentaren na een wedstrijd in zijn heerlijke Duitse Schwarzenegger-Engels. Hij kan als geen ander balen als ze hem weer eens niet hebben laten gaan en bereikte de status van fietsende legende met zijn ‘Shut up Legs‘ motto dat zijn fiets siert.

Jens is een renner zoals er waarschijnlijk vroeger veel meer rondreden. Onverschrokken, een tikkie lomp, maar met het hart op de meer dan juiste plek. Hij belichaamt The Rules als vrijwel geen ander. Als andere renners zich in de regen of sneeuw verschuilen achter een paar rijen ruggen, dan geeft Jens op kop van het peloton nog eens gas.

De nu 42-jarige prof die in Oost-Duitsland opgroeide wist 2 keer het geel te dragen en een etappe te winnen in Le Tour, maar misschien dat zijn 17 tourdeelnames in totaal het meest indrukwekkend zijn. Ook in heel veel andere meerdaagse koersen wist Jensie de leiderstrui om zijn stoere schouders te trekken. Hij koerste in totaal 20 jaar lang en natuurlijk ook tijdens de donkere epo-dagen. Ik hoop dat Jens blijkt schoon te hebben gereden, want als er iemand is waarvan je het hoopt, dan is het deze man.

Komende week rijdt Voigt zijn allerlaatste wedstrijd in de VS. The ProTour of Colorado vormt het decor voor zijn afscheid. Het land waar hij mateloos populair is en fans zelfs tatoeages van zijn uitspraken op hun lijf laten zetten. Zijn huidige team Trek viert zijn afscheid in stijl. Een special edition racefiets en schoenen, helm en kleding. Ook is er een speciale website waar fans op allerlei manier Jens kunnen steunen en volgen tijdens zijn allerlaatste tocht waar hij zijn benen nog één laatste keer tot stilte mag manen. Dankeschön und auf wiedersehen Jensie!

jens-farewell6 jens-farewell5 jens-farewell4

Tags: