Een wielrenner met donkere huidskleur, dat zagen we tot een aantal jaar geleden bijna nooit in grote wedstrijden. Mede door de komst van een Zuid-Afrikaanse wielerploeg (het huidige Dimension Data) zagen we vaker in televisiekoersen renners met een donkere huidskleur. Bij het vrouwenwielrennen komt het nog steeds bijna niet voor.

Hier moet verandering inkomen als het aan Ayeshe McGowan ligt. De Afro-Amerikaanse wielrenster is op haar 26e begonnen met wielrennen. Toen ze begon met koersen bleek al snel dat ze hier talent voor had. De derde wedstrijd waar ze aan de start verscheen werd winnend afgesloten. Ze was hiermee ‘NY State Champion’. Ze heeft afgelopen jaar zelfs een aantal criteriums in Nederland gefietst. Het viel haar al vanaf het begin op dat ze eigenlijk de enige Afro-Amerikaanse is op een fiets. Een Afro-Amerikaanse profwielrenster is er tot op heden nooit geweest. Iets wat Ayesha McGowan graag anders ziet.

Om dit te bereiken is ze een blog begonnen om haar verhaal te delen. Persoonlijk heeft ze een mooi lijstje met sponsoren die haar hierbij steunen, maar haar hoofddoel is een profcontract bij een dames wielerploeg. BBC News maakte onderstaande video waarin ze haar verhaal verteld.

Meer info op haar blog: A quick brown fox

Gerelateerd