Modder en viezigheid. Dat is de vertaling van het woord Palta vanuit een Italiaans dialect. Een treffende naam voor de nieuwe gravelbike van het Italiaanse Basso. Een frameset met gravel specifieke eigenschappen zoals bijvoorbeeld een langere wielbasis en een custom Palta voorvork.

Het lamineerproces van het frame gebeurt met de hand. Hierdoor kunnen ze een goede combinatie maken van een stijf en comfortabel frame. Het frame is voorzien van een schokabsorberende zadelpen die wordt vastgezet met een interne klem. Er kunnen banden tot maximaal 42 mm breed in het frame en de Palta is geschikt voor een 1 x 11 aandrijving. Hij is afgemonteerd met de SRAM Force 1 x 11 disc groep. Geen plek meer voor een voorderailleur bij deze Basso. In frame zijn meerdere gaten om bidon houders te monteren. Op de schuine onderbuis zitten drie gaten zodat je kan kiezen of je de bidonhouder hoog of laag op je frame monteert. De zitbuis heeft twee gaten, zoals je gewend bent. Derde optie voor je bidon houders is aan de onderkant van de onderbuis. De fiets is verkrijgbaar in twee kleurstellingen: de Emerald Green uitvoering of de Space Blu. Opvallend vind ik dat op de schuine buis niet het Basso logo staat, maar het Palta logo. Het logo van Basso vind je terug op de staande buis en dit hadden ze wat mij betreft wel andersom mogen doen.

Wanneer je een Basso Palta bestelt, wordt er een 20mm spacer meegeleverd. Deze kan je monteren voor een meer comfortabele houding op de fiets. Laat je deze achterwege is de fiets wat agressiever qua houding. Optioneel is de ‘Mudfest kit’. Dit is een set spatborden waarmee je ook bij slecht weer lekker kan gaan gravelen.

Een frameset inclusief voorvork, zadelpen, stuurpen, stuur en spacers kost € 1.998,-. Een complete fiets met SRAM Rival 1 is er voor € 3.245,- tot € 4.690,- voor Force 1 XC met carbon clinchers.

via Basso