Nee, de naam blijft Venta, maar de fiets is twintig jaar geworden. En in Italië noemen ze dat natuurlijk venti. Het gaat allemaal om de Basso Venta, waarvan het eerste model al in 2000 werd gepresenteerd. Carbon was toen nog niet zo standaard als nu en als je de frames vergelijkt met wat er nu op de markt is, stond de techniek van carbon nog in zijn kinderschoenen.

Vroeger waren de carbonbuizen vaak nog rond, nu moet je goed zoeken wil je een ronde buis vinden. De Venta deed het twintig jaar geleden al een beetje anders dan de concurrentie met buizen die aerodynamischer waren. Ook het weglaten van de lak was speciaal. In plaats van het lakken van het frame, behandelde ze het carbon voor een strakke afwerking van het frame.

Vloeiend in elkaar over
Nu twintig jaar later wordt het nieuwe model van de Venta door Basso gepresenteerd. Met een knipoog naar het oude model, maar ook technisch helemaal up-to-date zoals de eerste dat ook ooit was. Daarom zit er veel techniek in van de duurdere modellen, maar dan in een net wat voordeliger pakket. Het nieuwe frame heeft strakkere vormen gekregen, maar vloeien nog altijd mooi in elkaar over. Het stukje rond de zadelpen valt op. Doordat ze de zadelpenklem hebben geïntegreerd lopen de staande buis en bovenbuis mooi vloeiend in elkaar over. Verder naar beneden blijft de staande buis fraai en loopt met het achterwiel mee. Dat had het vorige model ook, maar door de plattere buis van de nieuwe springt het er nu meer uit.

Ook het bottom-bracket en het balhoofd zijn aangepakt door deze extra stijf en sterk te maken voor een efficiënte en direct stuurkarakter. De nieuwe vorm van het balhoofd loopt mooi over in de voorvork, waardoor het geheel weer net wat aerodynamischer is geworden. De kabels lopen binnendoor, maar in plaats van dat de kabels voor op de balhoofdbuis erin gaan, gaan ze er nu bij de schuine buis in.

Voor de afwerking hebben ze gekeken naar het originele Venta model met zilver, antraciet en paars als kleuren. Het resultaat is minimalistischer dan we zijn gewend van Basso. Hier op de redactie wordt zelfs voorzichtig gezegd dat ze wat saai zijn. Maar het past in de traditie van de Venta die altijd iets ingetogener is dan zijn duurdere broers. En de minimalistische paintjob zorgt er wel voor dat de strakke lijnen van het frame er mooi in uitkomen.

De nieuwe Venta is dus niet de grootste aandachtstrekker in de stal van Basso, maar de fiets kan zomaar een wolf in schaapskleren zijn. Een misschien wat onderkoeld uiterlijk, maar toch een fiets die technisch niet onder hoeft te doen voor sommige topmodellen. En dat voor een fiets die in het instapsegment van Basso valt.

Meer info via Basso