Mocht je nog geen fietsdoel hebben voor 2017, dan weten we wel iets aardigs voor je: de Transcontinental Race, voor de diesels onder ons. De inschrijving voor de volgende editie is geopend!

Als je na een ritje van 40km het meestal wel weer welletjes vindt, dan is dit misschien niet direct iets voor je. Draai je je hand niet om voor ritten van 250km of langer dan zou je er over na kunnen gaan denken. En een beetje zelfredzaamheid is ook wel aan te raden, want je bent volledig op jezelf aangewezen. Het enige dat vaststaat zijn de start en finish en de 4 tussengelegen checkpoints. Hoe je via de checkpoints bij de finish komt moet je zelf bepalen. En of je dan ’s avonds in een hotel slaapt of een winderige bushalte mag je ook zelf weten. Alles wat je nodig hebt moet je zelf meenemen op de fiets of mag je onderweg aanschaffen bij winkels e.d. Hulp van familie, vrienden of andere racers is uitgesloten.

Reken op een route van ongeveer 4.000 kilometer. Gelukkig voor ‘ons’ in de lage landen is de start wederom in Geraardsbergen. Bij De Muur inderdaad, die dan ineens een klein obstakel is ten opzichte van de rest van de route van de 2017 editie. De kortste route, met de auto weliswaar, is volgens Google Maps zo’n 2.600km. Met de checkpoints ertussen kom je op 4.000km. En dan houden we geen rekening met eventuele gebergtes die je misschien beter kan vermijden.

Koning van de Transcontinental is zonder twijfel de Belg Kristof “the Beast” Allegaert. Hij won bijna alle edities. Alleen in 2015 niet omdat hij toen druk was met de Trans-Siberian Extreme race (9.000+ km), die hij overigens ook won. De Transcontinenal van dit jaar won hij dus ook, met 8 dagen en 5 uur ruim één dag sneller dan de nummer 2. Hij reed een kleine 3.800 kilometer, gemiddeld reed hij 23,7 km/u. Zijn geheim? Weinig slapen, zo lijkt het. In die 8 dagen heeft hij slechts 11 uur en 53 minuten rust (in ieder geval heeft hij toen niet gefietst) nodig gehad. De nummer twee, Neil Philips, heeft een bijna 600km kortere route gefietst, maar in totaal bijna 3 dagen rust nodig gehad. Niet iedereen die mee doet is even snel. De laatste finishers hadden in totaal 27 dagen nodig voor de 3.600 kilometer die ze hebben gereden.

Om een beetje een idee te krijgen wat de deelnemers meemaken, raden we aan om eens te kijken naar het verslag van de editie van dit jaar op het blog van de race.

De Transcontinental 2017 ziet er als volgt uit:

Start: Geraardsbergen, België
Checkpoint 1: Schloss Lichtenstein, Duitsland
Checkpoint 2: Monte Grappa, Italië
Checkpoint 3: Hoge Tatra Gebergte, Slowakije
Checkpoint 4: Transfagarasan highway, Roemenië
Finish; Meteora, Griekenland

Tot vrijdag 28 juli 2017 heb je de tijd om genoeg trainingskilometers in de benen te krijgen.

Transcontinental-5

Onofficiële route voor 2017 (want die moet je zelf bepalen) via Google Maps

www.transcontinental.cc

 

Gerelateerd