De Belgische klassiekers, zoals Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent Wevelgem en niet te vergeten de Ronde van Vlaanderen kijk je als fietsliefhebber in ieder geval op tv. Maar het mooist is om langs het parcours te staan.

Het leuke wanneer je in België de wedstrijden gaat kijken, je dit mooi kan combineren met zelf een stukje over het parcours fietsen. Het stadje Oudenaarde is een prima uitvalsbasis wat dat betreft maar dat weten veel toerfietsers ook wel. Ik zat afgelopen weekend met Toerisme Vlaanderen dan ook in Oudenaarde om te fietsen en om de renners tijdens de E3 Harelbeke langs het parcours aan te moedigen.

Oudenaarde
Het stadje Oudenaarde heeft een marktplein met daarom de cafés, restaurants, winkels en hotels. Op drie minuten lopen van de markt kan je je auto gratis parkeren, dus dat is ook lekker. Het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV), welke is vernieuwd, heeft een café, winkel, museum en een mogelijkheid om te douchen wanneer je dat even vraagt. Ook starten vanaf dit CRVV de drie lussen van de Ronde van Vlaanderen. Die uitgepijlde routes zorgen ervoor dat je over alle mooie beklimmingen en kasseienstroken komt. Om wat te noemen: Oude Kwaremont (max. 11%), Paterberg (max 20%), Koppenberg (max. 19%), Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, Molenberg (max. 14%), Wolvenberg (max. 17%), Bosberg (max. 10%) en natuurlijk de Muur van Geraardsbergen (max. 20%). Kortom genoeg moois voor zure benen.

koppenberg

Het leuke is dat je zoveel wielrenners tijdens die weekenden in en om Oudenaarde ziet, zo zat ik in hetzelfde hotel als de dames van het Lares-Waowdeals Team die Gent Wevelgem gingen rijden bij de dames. Zit je toch lekker tussen de echte wielrenners. De meeste hotels zijn ook helemaal gewend aan fietsers waardoor ik zelfs werd gevraagd of ik mijn fiets in de stalling wilde plaatsen of mee wilde nemen naar mijn kamer. (dat laatste was mijn keus, zie foto helemaal onderaan)

De fietsen van de dames:

teamfietsen-merckx

Fietsen en kijken
Dan het leuke; het fietsen combineren met het kijken naar de wedstrijd. Tijdens een tochtje in de ochtend kan je verschillende beklimmingen fietsen terwijl je weet dat die middag het peloton over diezelfde beklimmingen gaat. Je ziet op sommige plekken al dranghekken, op andere plekken staan de biertenten al, gevuld met gezellige bierdrinkers die uit beleefdheid (of misschien wel uit aangeschotenheid) ook enkele aanmoedigende woorden roepen naar jou. Toch erg leuk. Op een gegeven moment weet je dat het peloton wel erg dicht op je zit omdat de beklimmingen vol staan met toeschouwers. Dat is dan het moment om een plekje te zoeken in de berm. Daarna gaat het snel, eerst de wedstrijdleiding en veel pers op motoren en de politie zoeven voorbij. Door de helikopter in de lucht die boven het peloton vliegt, zie je waar het peloton ongeveer zit.

Daar komen de renners, die toch wel iets sneller omhoog gaan dan jij net daarvoor. Wanneer alles voorbij is, is het erg hectisch want iedere toeschouwer en ook de soigneurs van de teams willen snel binnendoor naar de volgende plek waar je het peloton langs ziet rijden en dat gaat zo de hele tijd door totdat er gefinisht gaat worden. Ook al weet je zelf het parcours en de weg niet zo goed naar de volgende doorkomst, wanneer je de grote groep toeschouwers volgt dan komt dat wel goed. Super gezellige sfeer en in de avond kan je weer helemaal los met een Belgisch biertje of 2… En als je niet weet waar je moet zijn voor dat lekkere biertje, dan kan je online genoeg informatie vinden.

Meer info over Vlaanderen

Dus als je dit weekend de Ronde wil gaan kijken… is dit een optie.  e3harelbeke3-2016 e3harelbeke2-2016  e3harelbeke-2016 passage-belgie  paterberg oudenaarde-2016-2

Het CRVV waar het gezellig druk was. (inclusief vernieuwd museum)crvv-6 crvv-5 crvv-4 crvv-3 crvv-2 vieze-fiets

Gerelateerd