Op de fietsen van profrenners zijn ze niet weg te denken: vermogensmeters. Ook amateur wielrenners en serieuze toerfietsers gaan steeds vaker over tot de aanschaf van een vermogensmeter. Wil je beter worden, is er geen manier waarop je nauwkeuriger kan trainen dan met een vermogensmeter.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe merken op de ‘vermogensmetermarkt’ verschenen. 4iiii is een van deze merken. Als sponsor van team Bora Hansgrohe en Quick-Step Floors doen ze in elk geval goed hun best om de producten in de picture te zetten.

4iiii Innovations is opgericht en gevestigd in Canada en heeft een drietal producten om een wielrenner slimmer en beter te laten trainen. Naast een hartslagband en een coaching tool voor aan je bril is het belangrijkste item de powermeter. Deze is voorzien van ANT+ en Bluetooth en is daardoor te koppelen aan vrijwel elke fietscomputer. Hij weegt slechts 9 gram en werkt op een knoopcel batterij. Makkelijk te vervangen en opnieuw te kalibreren via de bijbehorende app. Als je met Shimano rijdt, kan je een Dura-Ace crankstel bestellen waar de vermogensmeter al op zit. Single leg of dual leg behoren tot de mogelijkheden voor resp. € 509,99 en € 1.272,99. Geen Dura-Ace? Geen probleem. Een single leg powermeter is ook verkrijgbaar voor Shimano 105, Ultegra en XT. Hierbij is de goedkoopste versie € 339,99 en de duurste is de eerder genoemde Dura-Ace versie.

Nu zijn dit de prijzen zoals je ze bij de concurrenten ook tegenkomt. Een goedkopere optie, is het opsturen van je eigen crankstel. En daarmee zijn ze uniek en goedkoop. 4iiii zet al een single leg vermogensmeter op je crank voor € 339,-. En dit is dan ook mogelijk op cranks van bijvoorbeeld FSA, Cannondale of SRAM. Volgens mij een win-win situatie, want het is een stuk voordeliger en je hebt geen losse crank arm over. Als er dan een nadeel aan zit, is het dat je tijdelijk je crank arm kwijt bent tijdens de installatie. Ben je al eigenaar van een Dura-Ace crankstel, kan je deze opsturen voor een dual leg vermogensmeter. Hiervoor betaal je € 639,99. Een dual leg vermogensmeter is tot nu toe enkel mogelijk op een Dura-Ace crankstel. Het aanleveren van je eigen Dura-Ace crankstel scheelt je dus de helft van de kosten.

In januari komt er een nieuwe 4iiii vermogensmeter op de markt, de Podiiiium. Een oplaadbare vermogensmeter die als single leg en dual leg meter is te gebruiken. Deze is compatible met de nieuwe Shimano Dura-Ace en Ultegra groep. De prijzen zijn gelijk aan de bovenstaande prijzen. Het grootste verschil is dat deze oplaadbaar is en ook de mogelijkheid biedt om op je Ultegra crank te upgraden naar een dual leg powermeter.

Meer info (en lijst van crank armen die compatible zijn) via www.4iiii.com