Er komen natuurlijk heel veel fietsen uit de fabrieken in Azië rollen. Maar als er wordt gevraagd naar fietslanden, komen de landen uit Azië niet als eerste naar voren. Toch komen er steeds meer verhalen van fietscultuur uit Azië en dan vooral Japan. En of dat te maken heeft met de lobby van UCI-presidenten of met de Japanse wielrenners in de Tour de France doet er niet toe. Het is alleen maar goed, want het zorgt voor diversiteit.

En als er één winkel uitblinkt in diversiteit is het wel Blue Lug in Tokyo. Helemaal duidelijk is het niet wat ze allemaal doen, want alles is in Japans schrift en Google Translate is ook niet altijd even secuur. Wat wel duidelijk is, is dat ze een belangrijk onderdeel zijn van de Japanse fietscultuur. Hun Flickr-pagina staat namelijk vol met beelden van wedstrijden, reizen en custom fietsen. Er zitten veel mooie chique fietsen van stalen framebouwers tussen, maar de fietsen die vooral opvallen zijn de custom Surly’s. Vaak in bijzondere kleuren overgespoten door Cook Paint Works. Nou hebben Surly’s meestal al unieke namen voor de kleuren van hun fiets zoals: Drink More Water Yellow of Stand Back Purple. Maar zo uniek als ze uit de spuiterij van Cook Paint Works terug komen, maakt Surly ze zelf niet.

Uniek betekent trouwens niet altijd mooi, want sommige kleurencombinaties doen bijna pijn aan je ogen. En ook bij de afmontage-combinaties kan je aardig wat vraagtekens zetten: dure wielen worden rustig in een fiets gezet waar één van de goedkoopste derailleurs op zit. Maar ondanks wat vraagtekens levert Blue Lug wel een hoop inspiratie voor de fietswereld, waar zwart toch de boventoon voert. Wij laten slechts een selectie zien van alle custom fietsen.

 

 

Bij Blue Lug en Cook Paint Works vind je nog veel meer foto’s.

Gerelateerd