Het Boels-Dolmans Cycling Team gaat dit seizoen haar vierde seizoen in. Het is een jong profteam met grote beloften en gelauwerde namen als Ellen van Dijk, Nikki Harris en Lizzie Armitstead. De ploeg heeft in de afgelopen jaren al veel succes geboekt. 2015 was een bijzonder goed jaar voor deze ploeg, met overwinningen in de zware Strade Bianche, de Giro Rosa, de Ladies Tour of Qatar, een 2e plek in de WK-ploegentijdrit en natuurlijk de wereldtitel van Armitstead.

Het zal nog lastig worden om het succes van 2015 te evenaren, maar met de Olympische Spelen en het WK in Qatar voor de boeg legt Boels-Dolmans Cycling Team de lat hoog voor zichzelf. Het zijn hoge ambities en grote dromen, die worden gepresenteerd bij de officiële ploegenpresentatie voor 2016 in de Efteling afgelopen vrijdag.

Yoga met de profs
Maar voor het officiële programma plaatsvindt, beginnen we de ochtend rustig, dat dacht ik tenminste, met een yoga-sessie. We krijgen een pittige sessie voorgeschoteld. Ook de rensters gaat het niet altijd makkelijk af, hoewel sommige van hen verdacht makkelijk de moeilijkste posities innemen, zoals Evelyn Stevens (winnaar tijdrit Tour of California 2015). Wat ook niet vreemd is want achteraf vertelt ze dat yoga een belangrijk onderdeel is van haar training. “Ik doe veel aan yoga en andere core stability en core stretchoefeningen. Yoga helpt me om beter te herstellen na een wedstrijd of training.” Dat verklaart.

Ook Chantal Blaak doet aan yoga, maar niet als onderdeel van de training. “De afgelopen dagen hebben we getraind voor de ploegentijdrit, dus dan zit je nogal stijf voorovergebogen op de fiets. Een reisdag daarna maakt het er niet beter op, dus is iedereen nu nogal stijf. Yoga is wel prettig om wat losser te worden. En om te ontspannen.”

boels-dolman-team

Ambities
De rensters staan natuurlijk bol van de ambities en zijn daar heel open over. Veel rensters in de ploeg hebben hun zinnen gezet om een goede uitslag te rijden in de Ronde van Vlaanderen maar van ‘botsende belangen’ lijkt geen sprake zijn. Evelyn Stevens: ”Je kijkt wie de beste kansen heeft in de koers. Je rijdt voor diegene die moet winnen.” Ook Chantal Blaak is gebrand om goed te rijden bij een mooie voorjaarsklassieker zoals de Ronde van Vlaanderen: ”Ik ben een dagrenster dus die koers ligt me goed.” En tips om goed over de kasseien te komen? Chantal lacht; “Stoempen. Met een heel zwaar verzet naar boven stampen, handjes op het stuur. Zo doe ik het altijd.” Ik hou het in gedachten voor de RvV-cyclo die ik in april zelf ga fietsen.

De gezamenlijke ambitie van de ploeg is de WK-ploegentijdrit in Qatar.  Daar trainen ze de komende periode keihard voor. “If you’re not on your bike or eat, you sleep.” Aldus Lizzie Armistead.

boels-dolman-lizziearmistead

De ploeg
Op het podium in het theater van de Efteling presenteert Leontien van Moorsel de ploeg en de sponsoren. Naast de 10 rensters die ook in 2015 al voor de ploeg uitkwamen zijn er twee nieuwe rensters aangetrokken: Karol-Ann Canuel en Nikki Harris. De Canadese Karol-Ann Canuel werd in 2015 nationaal kampioene op de individuele tijdrit en met haar toenmalige ploeg won ze de WK ploegentijdrit. De Britse Nikki Harris is vooral gespecialiseerd in veldrijden en won eerder de Britse veldrittitel.

Zo staan er 9 rensters op het podium (Nikki Harris en Christine Majerus waren afwezig omdat ze zich in Zolder voorbereiden op het WK-veldrijden en Amalie Dideriksen is zich in Zuid-Afrika aan het voorbereiden voor de baan) die gezamenlijk in de hele breedte de disciplines tijdrijden, klimmen, veldrijden en ploegentijdrit vertegenwoordigen.

Specialized S-Works
Tussen de persmomenten, interviews en ploegenpresentatie door worden er voortdurend fietsen geshowd. En ook als we even koffie drinken lopen de mechaniekers langs met fietsen en wielen. En wat voor fietsen. De wegfiets in WK-kleuren van Armitstead, de team tijdritfiets (Specialized S-Works), het nieuwste materiaal (het draadloze Sram Red Etap), indrukwekkende hoge Zipp-wielen in hele mooie kleurstelling. Geen typische kleuren die je vaak ziet bij damesmodellen (pastel) maar een stevige stoere uitstalling. Prachtige modellen, goede lijnen.

lizzie-bike7

“Alles om mijn dromen waar te maken”
Een hele dag rondbrengen met de rensters van het Boels-Dolmans Cycling team, gesprekken met de rensters, diepte-interviews, de ploegenpresentatie en natuurlijk eindeloos het materiaal bekijken. En dat alles samenvatten in één blogpost. Ik kan er wel een boek over schrijven. Over de inspiratie die het geeft, de vastberadenheid en professionaliteit van de rensters. Stuk voor stuk zijn deze rensters zo dedicated aan hun sport, hun droom en ambitie. “Ik geef alles om mijn dromen waar te maken” zegt Lizzie Armistead. En dan doen ze volgens mij allemaal. Een leuk team met goede rensters die naast hun persoonlijke ambities keihard werken voor de ploegambitie. We gaan ze weer volgen in 2016, het belooft een mooi jaar te worden!

boels-dolman-team2 boels-dolman-team3  boels-dolman-ellenvandijk  vanmoorsel-vandijk boels-dolman-team5 boels-dolman-chantalblaak boels-dolman-dejong boels-dolman-blaak boels-dolman boels-dolman-team6 boels-dolman-lizzie  boels-dolman-team7lizzie-bike2lizzie-bike3lizzie-bike4lizzie-bike5lizzie-bike6