Luchtweerstand lijkt wel de grootste vijand van de fietser, zoveel wordt er de laatste tijd rekening mee gehouden. En je schoenen kunnen ook sneller volgens Bontrager.

Het gaat om hun nieuwe Ballista schoenen. De Ballista-lijn kennen we als de aerodymamische kant van Bontrager. Met name de Ballista helm komen we nogal eens tegen. Voor het snellere werk dus. Nu is het gebruik van aerodynamische helmen allang niet bijzonder meer, ook niet onder wielertoeristen, maar met schoenen is dat anders. Niet dat men het niet aandurft denk ik, maar het aanbod is iets beperkter en is het effect minder goed merkbaar. Maar ze zijn er wel en Bontrager doet ook mee.

De schoenen zijn dus gemaakt om de luchtweerstand om de tuin te leiden, maar ze zouden ook nog eens comfortabel en licht moeten zijn. Of ze comfortabel zijn weten we niet, maar met  229 gram zijn ze wel degelijk erg licht. Ze omsluiten je voet en opvallend is natuurlijk de Boa IP1 sluiting achterop. Daardoor kan de lucht net iets makkelijk om je voet dan wanneer de sluitingen op je wreef zitten. Vanaf de Boa op de hak lopen er draden naar de wreef. Ze noemen dit de Heel Reel. Naast het aerodynamische voordeel claimen ze ook dat je pedaalslagen efficiënter worden doordat je voet naar achteren en naar beneden wordt getrokken door de sluiting en stevig in de hak zit.  De zool is gemaakt van de Trek’s OCLV carbon en is de lichtste en stijfste zool die ze hebben.

De Ballista Road schoenen krijgen een adviesprijs van € 249,99, komen in wit, rood en zwart en zijn beschikbaar vanaf november.

 

Via Trek / Bontrager