Veel nieuws uit Italië van Campagnolo de afgelopen dagen. En eerlijk gezegd werd dat ook wel tijd. We zien bij zowel Shimano als Sram veel vernieuwingen en Campy bleef een beetje achterwege. Daar is eindelijk verandering in gekomen met de splinternieuwe Potenza groep. Hiermee willen ze de directe concurrentie aangaan met de almachtige Ultegra-groep van Shimano en de Force-groep van Sram.

De groep hoort bij de ‘Revolution 11+’ collectie van Campagnolo en mag zich dan ook scharen onder de Chorus, Record en Super Record groepen, maar dan wel onderaan. De onderdelen lijken in die zin ook sterk op elkaar. Uiteraard zijn er verschillen, ondermeer in het gebruikte materiaal. Zo is de kooi van de voorderailleur gelijk aan die van de Super Record, maar van staal i.p.v. carbon. In de Potenza groep zal je in tegenstelling tot de drie voorgenoemde groepen geen enkel stukje carbon terug vinden. Ze willen het design ook zo veel als mogelijk hetzelfde houden, maar het schakelen moet over alle groepen eigenlijk even goed gaan.

De groep maakt gebruik van Campagnolo’s Power-Shift mechanisme dat ook in de Athena en Veloce groepen gebruikt wordt waarmee je afhankelijk van de kracht die je uitoefent op de hendel maximaal drie kransjes op kan schakelen. Hier wijkt de groep dan raargenoeg wel weer af van de rest van de Revolution 11+ groepen waarbij je vijf kransjes in één keer kan opschakelen. Ook bij de duimschakelaar is er verschil. Je kan hiermee één kransje tegelijk terugschakelen, i.p.v. meerdere bij de andere ‘hogere’ groepen.

Belangrijk nieuwtje is nog dat de achterderailleur in twee uitvoeringen verkrijgbaar zal zijn, met lange en korte kooi. De lange kooi van 72,5mm kan dan een 11-32 cassette aan en die is helemaal nieuw voor de Italianen. Tegelijkertijd is er ook een nieuwe range cassettes, genaamd “Campagnolo 11” in de combinaties 11-25, 11-37, 11-29, 11-32 en 12-27. Op de 11-32 na zijn deze ook compatible met de bovenliggende groepen.

Het 4-armige crankset is heel herkenbaar, hij lijkt sterk op de carbon cranks van de Chorus, Record en Super Record groepen, maar is geheel van aluminium. De crank kan 53-39, 52-36 en 50-34 bladen aan. De beschikbare crankarmlengtes zijn 175mm, 172,5 en 170mm.

Geen carbon dus in deze groep. Niet dat het een must is, maar we vinden het wel een beetje ten kosten gaan van het uiterlijk. Zeker de zilveren uitvoering heeft hier ‘last’ van, maar dat is onze mening en het blijft gelukkig een kwestie van smaak. Of er ook een EPS (elektrische) of schijfremuitvoering van de groep gaat komen is vooralsnog onduidelijk.

Het opgegeven gewicht van de groep is 2.303 gram en is daarmee nagenoeg even zwaar als een Ultegra 6800 groep. De Campagnolo Potenza groep met 11-32 cassette kost 904,18 euro met 12-27 cassette 852,53 euro.

Campagnolo-Potenza-02 Campagnolo-Potenza-03-rear-derailleur-long-cage Campagnolo-Potenza-07-front-derailleur Campagnolo-Potenza-05-shifter Campagnolo-Potenza-06-shifter Campagnolo-Potenza-04-brake Campagnolo-Potenza-08-cassettes