Cane Creek had op de Bikemotion een fraai stukje techniek liggen, die we ook al op Eurobike voorbij zagen komen: een titanium crankset met de naam eeWings. De titanium crankarmen bestaan uit losse onderdelen die zijn gelast met een mooie kleine lasnaad. Op de Bikemotion lieten ze de losse onderdelen, voor het lassen, zien in een koffer. In de koffer zaten ook de onderdelen waar de rest van de crankset mee kan worden opgebouwd. De crankset is namelijk aan te passen.

Op de crankarm kun je een spider monteren. Je hebt de keuze uit een spider voor één blad of een spider voor twee bladen. Maar je kunt er ook voor kiezen om één blad te monteren zonder spider en dus direct op de crankarm. Zelf heeft Cane Creek samengewerkt met absoluteBlack om een aantal van deze bladen te maken. Je hebt de keuze uit ovale of gewoon ronde kettingbladen. Deze kettingbladen zijn van aluminium, maar wel in een titanium kleur geanodiseerd, zodat het eruitziet alsof alles van titanium is. De crankarmen worden geleverd met een zogenaamde preloader, waarmee je de crankset nooit te vast kan zetten en je dus de lagers van je trapas beschermt.

Cane Creek claimt dat de crankset net zo licht is als cranksets van carbon. Maar hoeveel weegt ie dan? Dat is 400 gram. Maar dat is allen voor de crankarmen. Voor de spider komt er nog eens 50 gram bij. Op de spider passen allerlei soorten bladen met een steek van 110 mm. De absoluteBlack bladen zijn er in een aantal varianten: 30t, 32t, 34t, 40t, 42t en zijn dus alleen geschikt voor een 1×11 of 1×12 aandrijving. Of natuurlijk singlespeed. Het gewicht van deze bladen ligt tussen de 55 en 111 gram. Met zo’n blad bespaar je wel de 50 gram van de spider.

De cranks hebben een garantie van 10 jaar. Ze hebben dus vertrouwen in hun product. Ze hebben de cranks dan ook uitvoerig getest. Niet alleen op een standaard manier, maar ook op absurde manieren. Zoals je kunt zien in dit onderstaande filmpje. Mijn favoriete vorm van testen is het zip lining met de cranks.

De cranks zijn er in de volgende lengtes: 170 mm, 172,5 mm en 175 mm. Ze kosten € 999,-. Voor de spider betaal je € 49,99. Hij is ook te verkrijgen met een Stages Powermeter. Dan ben je € 1499,- kwijt. De prijzen voor de bladen liggen tussen de € 69,99 en € 96,-. Dat zijn geen milde prijzen en duurder dan de meeste carbon cranksets. Terwijl die al behoorlijk aan de prijs zijn. Maar soms moet je er wat voor over hebben om exclusief in de rondte te rijden.

Voor meer informatie over de crank en de compatibiliteit met verschillende trapas systemen kun je kijken bij Cane Creek.