Begin dit jaar kondigde Zwift een actie aan met de Canyon//SRAM ploeg waarbij je een plek kon winnen in de profploeg. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar er is zowaar een winnares!

Vanaf maart van dit jaar hebben heel wat vrouwen zich met hun ogen gericht op Zwift zich in het zweet gewerkt. Toen ging namelijk de Zwift Academy van start. Iedereen mocht meedoen maar je moest natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen om uiteindelijk ook echt mee te kunnen dingen naar dat felbegeerde profcontract. Een van de manieren om je te kunnen kwalificeren was via de Zwift Academy Workouts. Een schema van 27 trainingen met aan het begin en aan het eind een FTP vermogensmeting. Hieruit gingen de 10 beste rensters door. Doordat alles met Zwift gereden werd, kan ook alle data gebruikt worden voor analyses om daar de beste 10 rensters uit te halen.

Lokale trainingen, trainingsritten, interviews en verdere testen zorgden ervoor dat er 3 rensters in de finale kwamen. De drie gelukkigen waren Jessie Donavan, Leah Thorvilson en Yvonne van Hattum. Die laatste is een Nederlandse, woonachtig in Dubai en was nog maar een jaar aan het fietsen toen ze ging meedoen. Donavan fietste wel al langer en wist als professioneel triatlete al 3 Ironman Kampioenschappen op haar naam te zetten. Thorvilson heeft veel wedstrijden gelopen. In 2012 bijvoorbeeld liep ze 8 keer de marathon in een half jaar en heeft zich ook proberen te kwalificeren voor de de Olympische marathon dat jaar. Door blessures is ze uiteindelijk in 2015 op de fiets gestapt. Dat heeft haar duidelijk geen windeieren gelegd want ze is uiteindelijk als winnaar uit de Academy gekomen en krijgt een profcontract aangeboden!

Toch niet te mooi om waar te zijn dus, de actie van Zwift en Canyon//SRAM. Opvallend vinden we wel dat Thorvilson, met alle respect, 37 jaar oud is. Enerzijds is het natuurlijk knap dat ze zich nu onder de profs kan scharen, maar de oudste renster uit het team, Trixi Worrack, komt uit 1981 en daarna Tiffany Cromwell uit 1988. Ze zal waarschijnlijk niet nog tientallen jaren het team gaan versterken. Maar des te knapper dus dat ze dat contract binnengehaald heeft. Er wordt volgend jaar trouwens weer een soortgelijke wedstrijd georganiseerd.

Onderstaande video’s geven een leuk beeld van de sfeer en hoe het allemaal is verlopen. Ondanks de competitiviteit hebben de 3 finalisten het duidelijk wel gezellig met elkaar gehad!

Gerelateerd

Tags: