De klassiekers zijn in volle gang maar de eerste grote ronde laat ook niet lang meer op zich wachten. De Giro d’Italia start op 11 mei in Bologna en aan het eind van elke etappe zullen de traditionele leiderstruien weer om de schouders van de leiders worden gehangen. In Italië draait het allemaal om de ‘Maglia Rosa’, de roze leiderstrui. Daarnaast hebben ze de blauwe bergtrui, de paarse puntentrui en de witte trui voor beste jongere.

Castelli leiderstruien
Net als de afgelopen jaren is Castelli de leverancier van de truien. Voor deze 102e editie zijn de leiderstruien lichtgewicht en hebben een pasvorm vergelijkbaar aan het Aero Race 6.0 jersey. De voorkant van het jersey is gemaakt van een stof die afkomstig is uit de fabriek van Sitip, een Italiaans bedrijf dat stoffen produceert voor sportkleding. Het rugpaneel is ademend en de zijkanten van het jersey zijn van mesh. Op de rug van het jersey zitten drie traditionele zakken met in de nek  het Giro d’Italia logo met daarboven het getal 102. Het shirt heeft een siliconen gripper rondom het middel en het totale gewicht is 103 gram.

Veel mooie details
Een van de eerste dingen die mij opviel aan het jersey is de rits en dan met name de sluiting ervan. Deze heeft de vorm van de Trofeo Infinito, de bokaal waar de renners om strijden. Wanneer je het jersey wat beter bekijkt zie je dit ook terug op de voor en achterkant. De balken die over dwars staan vormen samen een simpele uitvoering van de trofee. Naast de eerder genoemde kleuren, met bijbehorende klassementen, heeft Castelli ook een zwarte uitvoering. Net als de overige kleuren een erg tof jersey maar als ik mag kiezen zou ik voor de blauwe versie gaan. De kleuren van de jerseys vallen echt op en dat zorgt voor een opvallend en gave uitstraling.

Elk klassement van de Giro heeft naast zijn eigen kleur ook een eigen sponsor. Dat betekent dat de jerseys niet alleen in kleur, maar ook in sponsornaam verschillen. Naast de specifieke sponsornaam is de naam van de leverancier en de hoofdsponsor afgebeeld. Dit geldt niet voor het zwarte jersey, maar dat is dan ook geen leiderstrui. De zwarte uitvoering heeft alleen de naam van Castelli en La Gazetta dello Sport.

Meer info via Castelli