Als je een keer wat anders wil doen bij een race- of tijdritfiets wordt het al snel iets extreems. Vooral bij de laatste categorie kan en durft men vaak meer. Ceepo liet op Eurobike zien dat een verticale voorvork alweer achterhaald is.

Je staat even raar te kijken als je de fiets voor het eerst ziet. Je weet dat er iets anders aan is, maar je ziet het niet meteen. Totdat je in de gaten krijgt dat er iets wezenlijks ontbreekt. Het Japanse Ceepo laat met hun nieuwe Shadow-R ook meteen de SideFork zien. Geen verticale vork meer direct vanuit het balhoofd, maar meer een soort omhulsel over het voorwiel. Je ziet dat de bovenste helft van het voorwiel omgeven is door materiaal. Dat is geenszins een spatbord, maar vormt een deel van de constructie om de ‘traditionele’ vork te vervangen. Puur voor de aerodynamica, alle beetjes helpen bij de triathlon waar de verschillen soms klein zijn. Met de SideFork wil Ceepo de lucht vlotter langs de fiets laten glijden, waar vaak juist de voor- en achtervork dit kunnen verhinderen. Het geel accentueert dit goed.

En ondanks dat de vork nogal exotisch te noemen is, blijft de fiets verder vrij traditioneel en kan je veel gangbare onderdelen gewoon gebruiken. De fiets is geschikt voor schijfremmen zoals je kan zien, kan 28 mm bandjes en zelfs nog niets breder hebben en de zadelpen kan je omdraaien. De Ceepo Shadow-R zal in de loop van het jaar te koop zijn.

Via Ceepo