De Ciamillo Lekki8 remmen zijn vanaf juni 2018 de lichtste remmen die er voor de racefiets te krijgen zijn! Althans dat beweert Ted Ciamillo op zijn website. Die remmen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen, hij is al sinds 2002 bezig met het maken van lichte remmen. De Lekki8 is zoals de naam al doet vermoeden het achtste model.

Licht
De naam Lekki komt uit het Pools en betekent licht. Waarom kiest hij voor de Poolse taal? Dat heeft te maken met een nieuwe start. Na problemen met leveringen en slechte communicatie met klanten, kreeg Ciamillo er behoorlijk van langs op het internet. Hij ontkent het niet, en vermeldt het zelfs op zijn website. Met de Lekki8 wil hij in Polen een nieuwe start maken. In Polen kan hij makkelijker werk uitbesteden en zorgen voor een betrouwbare levering.

Hoe licht is de lichtste rem? Dat is 129 gram voor een paar. Dat is nog eens 21 gram lichter dan het vorige model. In vergelijking met de remmen van de drie grote merken, is het gewichtsverschil behoorlijk. Het scheelt 133 gram met Sram Red, 182 gram met Campagnolo Super Record en 197 gram met Dura Ace. Als we naar concurrent THM kijken, dan claimen ze dat zij met de Fibula een rem hebben van 120 gram.  Nog lichter? Kennelijk niet, want in dat gewicht zijn de houders voor remblokjes niet meegenomen. Het zijn opgegeven gewichten, dus we weten het niet helemaal zeker. Maar wat we wel weten is dat het licht is!

Maximaal 32 mm banden
Het functioneren zou niet moeten lijden onder het lage gewicht. De rem is opgebouwd uit carbon, titanium en aluminium en zou dus naast licht ook stijf moeten zijn, wat voor voldoende remkracht moet zorgen. Dat er 32 mm banden tussen passen, is opvallend, want dat zien we niet vaak bij velgremmen. Er bestaat naast een standaard versie ook een long reach versie, voor als je frame dat nodig heeft. Wel jammer dat er geen direct-mount versie van de remmen bestaan, want dat komt toch steeds vaker voorbij.

De prijs is voor deze lichtere rem niet omlaag gegaan. Integendeel. Met $ 599,- (zo’n € 520,-) is het een erg hoog bedrag! En het dubbele van de vorige versie. Ciamillo belooft wel dat de remmen binnen een dag worden verzonden en alleen te werken met een voorraad. Hopelijk herstelt dat een beetje het vertrouwen. Dat is wel handig voordat je zo’n hoog bedrag neerlegt!

Meer informatie bij: Ciamillo

 

 

Tags: