Hun fietsen zijn altijd een lust voor het oog geweest met een grote schare fans, maar juist het merk dat in zijn beginjaren zo vooruitstrevend was leek even stilgestaan te hebben. Met de nieuwe aero Concept lijkt daar nu veranderingen in te zijn gekomen bij Colnago.

Natuurlijk hadden ze niet al te lang geleden de V1-r. Samen met Ferrari ontwikkeld en met aero buizen. Maar als je hem tussen de aerofietsen van andere merken zet, zie je al snel de grote verschillen. De nieuwe Concept past wél heel goed in het rijtje aerofietsen.

De Concept is niet helemaal nieuw, al valt hij moeilijk te vergelijken met zijn stalen voorganger uit 1986. Die had een paar mooie dingen, zoals hydraulische remmen en interne versnellingen verwerkt in de cranks. De nieuwe Concept is alleen geen concept, hij is de eindfase gepasseerd, opgeleverd en te koop. De fiets is volledig gericht op snelheid en daarom zo aerodynamisch mogelijk gemaakt, maar er is ook gelet op stijfheid om de krachten van de renner zo goed mogelijk over te kunnen brengen. Toch moet het geen knalharde fiets zijn en enig comfort moeten bieden voor lange dagen in het zadel.

De klem van de aerodynmisch gevormde zadelpen is helemaal in het frame verwerkt. De pen heeft ook wat elastomeren verwerkt om een deel van de hardere klappen op te kunnen vangen. Ook hebben ze speciale cups voor het balhoofd ontwikkeld waar elastomeren in verwerkt zitten voor demping. Veel demping zal het niet zijn, maar het is wel meegenomen. De stuurpen is ook helemaal nieuw en door hen zelf ontwikkeld. Niet volledig geïntegreerd en je kan er een eigen stuurpen op monteren, maar wel speciaal ontwikkeld voor deze fiets.

Opgegeven gewicht voor het frame is 990 gram, voor de vork 400 gram. Niet superlicht, maar dat is bij aerofietsen vaak moeilijk te bereiken door de vorm van de buizen (meer materiaal).

De fiets zal beschikbaar zijn in vier kleurstellingen die je helemaal onderaan dit stuk kan zien. Op Eurobike hadden ze voor de gelegenheid ook nog een glimmende zwarte uitvoering met gouden details staan. Veel Italiaanser wordt het niet!

Prijzen zijn nog niet bekend. Meer info bij Colnago

Colnago-Concept-04 Colnago-Concept-02 Colnago-Concept-05 Colnago-Concept-01 Colnago-Concept-03 Colnago-Concept-06 Colnago-Concept-07-white Colnago-Concept-10-black Colnago-Concept-09-black Colnago-Concept-11-black Colnago-Concept-12 Colnago-Concept-13 Colnago-Concept-14 Colnago-Concept-15

COLNAGO-CONCEPT-CHBK-color COLNAGO-CONCEPT-CHLB-color COLNAGO-CONCEPT-CHRD-color COLNAGO-CONCEPT-CHWH-color