Over een paar weken staat de Tour de France op het programma, de belangrijkste wedstrijd van het jaar. En zoals elk jaar gaat dat gepaard met een aantal nieuwigheden waarmee men probeert de concurrentie bij voorbaat op achterstand te zetten.

Zo is het algemeen bekend dat Sky wielrennen tot een wetenschap heeft verheven, en zijn er tal van anderen ploegen die elk jaar opnieuw weer de windtunnel in duiken om fietsen, kleding en helmen zo aerodynamisch mogelijk te maken! Maar naast het materiaal valt er op meerdere vlakken winst te behalen. Zo werd vorig jaar de ‘warming-down’ geïntroduceerd door team Sky. Podiumceremonie of niet, eerst gingen de renners uitfietsen op de rollers. Dit heeft een positief effect op het herstel van de renners, en dit is immers een van de belangrijkste factoren in de grote rondes. Grappig om te zien dat tijdens de Giro van dit jaar inmiddels tal van ploegen zijn overgestapt op de ‘warming-down’.

Maar nu 2013! de Tour staat voor de deur, en de belangrijkste ‘voorbereidings-rondes’ zijn of net afgerond of nog bezig. Zo wordt er op dit moment gefietst in Zwitserland, en is afgelopen weekend de Dauphine afgesloten. Tijdens de Dauphine was het een van de Nederlandse teams die een primeur had! Vacansoleil-DCM kwam met een nieuwe uitvinding, en wel een jack met een koelsysteem. Doel van dit jasje is het lichaam van de renners koel te houden tijdens de warming up voor een tijdrit. Tijdens een warming up is het noodzakelijk dat de spieren warm worden, maar voor een goed resultaat is het van belang dat je lichaam zo koel mogelijk blijft! Bij een inspanning wordt je lichaam eigenlijk te warm, en gaat het energie gebruiken om je lichaamstemperatuur op pijl te houden. Deze energie kan beter gebruikt worden tijdens de tijdrit, en zodoende proberen ze in de warming up zoveel mogelijk het lichaam te koelen met hulpmiddelen. Zodoende dus een jack met koelsysteem. In de onderstaande foto’s zie je een motief van lijnen aan de binnenkant, die wordt aangesloten op een koel apparaat. deze zorgt ervoor dat het bovenlichaam wordt gekoeld tijdens de warming up.

Superhandig, alleen jammer dat er een mega-koelkast aan gekoppeld moet worden, en je er onderweg niet zoveel aan hebt. Als dat het geval is, dan zou het wat mij betreft echt een super uitvinding zijn!