Dat je banden voor meer kan gebruiken dan alleen lucht binnenhouden, wist ik al heel gauw: mijn vader vervoerde te grote dingen in een te kleine auto. De enige reden dat de boel niet op straat kwam te liggen, waren de oude binnenbanden die om alle spullen waren heen getrokken.

De laatste tijd poppen er leukere manieren op om met binnenbanden om te gaan. Mountainbikers wikkelen binnenbanden om hun achtervork om deze te beschermen tegen de ketting. Maar ook kleine bedrijfjes zien het nut van het hergebruiken van de rubber banden. Zo maakt Velo Culture riemen, hoesjes en tasjes van binnenbanden. De hoesjes zijn wel vaak afgewerkt met een stoffen binnenkant, wat dan weer bijvoorbeeld prettiger is om je telefoon of bril erin te schuiven. Alle plakkertjes en merknamen blijven er trouwens opzitten, zo is ieder hoesje echt uniek.

Recycle & Bicycle gaat nog een stapje verder en hergebruikt oude buitenbanden als riem. Ben je fan van Continental, Specialized of Michelin dan kan je er nu ook mee rond je middel lopen. Er zijn ook riemen met crossprofiel, maar dan kun je jezelf afvragen hoe makkelijk je die door de riemlussen krijgt. Wat minder gebruikelijk, maar wel leuk zijn ook de bretels en vlinderdassen van binnenbanden.

Kortom, genoeg leuke dingen die er nog met oude binnenbanden kunnen worden gedaan dus.

 

Via Velo Culture en Recycle & Bicycle

Gerelateerd