Naast al het rappe en verderlichte carbonwerk is het ook goed om het aloude ambacht van het framebouwen wat aandacht te geven: dit keer is de eer aan Crema Cycles.

Crema Cycles, opgericht in 2011, is het geesteskind van Ken Bloomer. Een Amerikaan, van oorsprong een BMX-er, die zich huisvestte in Beieren, Duitsland, en er eigenlijk pas laat achterkwam dat hij fietsen wilde gaan bouwen. Crema is eigenlijk ook een combinatie van zijn passie voor koffie, kunst en fietsen. Stalen fietsen gemaakt om mee te racen. Allemaal maatwerk waarbij hij aangeeft dat het echt een wisselwerking is tussen de klant en de framebouwer zodat het eindresultaat zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de klant. Kenmerkend voor Crema, volgens Ken zelf, is dat het eenvoudig moet zijn. Niet te veel poespas of tierlantijnen, de fiets wordt gemaakt voor een doel en dat is dat.

Crema Cycles is gevestigd in Beieren, Duitsland, niet al te ver van huis dus. Zijn Amerikaanse roots zie je wel duidelijk terugkomen in het veelvuldig gebruik van onderdelen zoals Chris King en Enve. Merken waarmee hij al een lange geschiedenis heeft, ook vanuit zijn tijd als racer. Misschien is Beieren niet de meest voor de hand liggende locatie, maar als je de video bekijkt begrijp je waarschijnlijk al redelijk snel waarom hij daar zit. Het is mooi fietsen daar, of je nou op een racefiets of mountainbike of alles daartussenin rijdt. Daar in Duitsland bedenkt hij alles, doet hij de fittingen en bouwt hij de fiets op, de frames worden gebouwd in Barcelona, bij Legor Cicli. Een gerenommeerde framebouwer uit de Italiaanse school waar hij al lang mee samenwerkt.

De jongste telg van de Crema familie is de Duo, te zien in de header foto en helemaal onderaan in het wit. Een crosser met 27,5″ wielen. Niet dat hij geen keuze kon maken, maar je moet met de fiets zowel kunnen crossen als ermee het bos in kunnen duiken. Gemaakt om 2,2″ mtb banden te kunnen hebben, maar dus ook je 700c wielen met 48mm crossbanden. Met de 27,5″ wielen vinden wij hem in ieder geval erg stoer! Hij deed ons in eerste instantie een beetje denken aan de 3T Exploro en Open U.P.P.E.R., en er zijn zeker ook overeenkomsten, maar die zijn meer op gravel georiënteerd, terwijl de Duo toch echt het racekarakter heeft dat bij een cyclocrosser hoort. Hij voldoet overigens ook helemaal aan de UCI eisen daarvoor.

Hieronder zie je nog een paar voorbeelden van een aantal modellen van Crema. Achtereenvolgens in het groen en zwart de Doma, de racer, in het wit de Rasenmäher, de crosser, in het geel de Static, in het blauw de Schotter, de gravelracer en onderaan in het wit, evenals helemaal bovenaan de Duo, de mountaincrosser, of hoe je het noemen wil.

Framesets beginnen bij € 2.850,- voor de Doma, Rasenmäher, Schotter en de Duo. De Static vanaf € 1.900,-

Crema Cycles