De mensen die het veldrijden een beetje volgen zullen wellicht de Kona Jake al eens voorbij hebben zien komen. Tenminste, als je het vrouwen veldrijden volgt. De Britse Helen Wyman rijdt al een aantal jaren aan de wereldtop met haar Kona Jake. Kona is afkomstig uit Amerika en is in 1988 opgericht door een aantal fietsliefhebbers die zijn begonnen met het produceren van stalen mountainbike frames. Op de website vind je een mooie tijdlijn hoe Kona is uitgegroeid tot het bedrijf dat het nu is. Niet meer alleen mountainbikes, maar ook cyclocross en racefietsen.

De cyclocrossers van Kona hebben allen de naam Jake meegekregen en er zijn drie versies van. De Kona Jake the Snake is het aluminium instapmodel (op foto’s in het geel). De Super Jake (zwart met paars) is het topmodel dat geschikt is om te racen en waar Helen Wyman dit seizoen de Koppenbergcross op wist te winnen. Daartussen zit de carbon Major Jake (blauw). De geometrie van de Kona Jake is voor de nieuwe modellen onder handen genomen door de ingenieurs. Zo is de achterbrug wat korter geworden, waardoor de fiets wendbaarder is. Ook is er meer ruimte gecreëerd om de fiets te kunnen schouderen. De kabelloop is intern en de wielen worden gemonteerd d.m.v. steekassen. Bij het aluminium frame loopt de interne kabelloop tot onder het bracket. Vanaf daar loopt de kabel van de achterrem en derailleur onder de achterbrug langs. De frames zijn geschikt voor de nieuwe flat-mount schijfremmen en zowel bij de voorvork als de achterbrug is er meer ruimte gekomen zodat er geen modder blijft hangen. Alle frames zijn voorzien van interne lagers en de wielsets zijn tubeless ready. Dit betekent niet dat elk model op eenzelfde wielset staat.

De Kona Jake the Snake, het gele aluminium instapmodel met carbon vork, is afgemonteerd met Shimano Tiagra derailleurs en crankset. Dit is een 2 x 10 speed groep. De shifters en remmen zijn de Shimano RS505. De wielen zijn opgebouwd uit een set WTB velgen rondom een Formula centerlock naaf. Om deze velgen liggen Clement CXP 33mm cyclocross banden. Het zadel is eveneens van WTB en de overige onderdelen (zadelpen, stuurpen, stuur en stuurlint) komen allen uit de eigen Kona stal. Prijs van de Jake the Snake is $ 1799,-.

De Major Jake is de lichtblauwe carbon crosser met een 2 x 11 Shimano 105 groep. Dat geldt ook voor de shifters en remmen echter niet voor de crankset. Dit is een Shimano RS500. Op de velgen na, hebben de wielen dezelfde specificaties als de wielen van de Jake the Snake. Bij de Major Jake zijn deze opgebouwd met een set asymmetrische velgen van WTB. De banden die erop liggen zijn de Clement MXP tubeless ready. Of ze standaard ook tubeless worden afgeleverd is mij niet bekend, maar de combinatie van velgen en banden maakt dit zeker mogelijk. Net als bij de Jake the Snake zijn stuur, stuurpen, stuurlint en zadelpen van Kona. Een Kona Major Jake is verkrijgbaar voor $ 2999,-.

Het topmodel, de Super Jake, is hetzelfde frame als de Major Jake in het zwart met roze. Op sommige plekken op het frame en wielen vind je lichtblauwe details terug. Persoonlijk vind ik deze kleurstelling de mooiste van de drie Jake’s. In tegenstelling tot de andere modellen is deze afgemonteerd met een SRAM Force CX1 groep. De nok voor de voorderailleur is van het frame gehaald, maar de mogelijkheid om deze te monteren is er wel. Deze Super Jake staat op een set Clement Ushuaia wielen en heeft ook de tubeless ready Clement CXP banden. De naven, eveneens Clement Ushuaia genaamd, zijn geschikt voor centerlock schijfmontage. Ook bij deze versie van Jake komt het zadel van WTB en zijn stuur, stuurpen, stuurlint en zadelpen van Kona. Dit topmodel uit de Amerikaanse stal kost $ 3999,-.

Om te zien waar de Major Jake allemaal toe in staat is hebben ze bij Kona een schitterende film gemaakt. Dit in samenwerking met Kerry Werner, een Amerikaanse pro cyclocrosser die rijdt voor Kona: