Fietsen die op maat gemaakt worden, zijn veelal van staal of titanium. Op maat gemaakte carbon frames zie je over het algemeen wat minder. Maar ze zijn er wel! Bijvoorbeeld bij het Engelse Filament Bikes van oprichter Richard Craddock. Zijn workshop staat in Worcestershire, een plaats net onder Birmingham.

Wanneer je een Filament frame laat maken wordt er een online ‘bikefitting’ gedaan. Eerst meet je je oude racefiets op, want daar ben je aan gewend. Deze gegevens verwerk je in een schematische tekening van je fiets. Daarna meet je de maten van lichaam op en voegt deze toe in een tabel. Aan de hand daarvan wordt er een constructietekening gemaakt van het te bouwen frame. Van alle buizen heeft Craddock zelf de prototypes gemaakt en buizen met unieke vormen maakt hij met de hand. Voor buizen die vaker worden gebruikt heeft hij een samenwerking met een bedrijf dat aan de hand van zijn prototype deze buizen in batch produceert.

Van buis tot frame
Wanneer hij alle buizen voor het frame bij elkaar heeft, zaagt hij deze in de juiste hoek zodat er een custom frame ontstaat. De buizen worden in een standaard geklemd zodat het al de vorm krijgt van het uiteindelijke frame. Vervolgens worden de buizen verlijmd en met hars geïmpregneerd carbon aan elkaar gezet. Hierdoor wordt het frame extra verstevigt op de punten waar de verschillende buizen bij elkaar komen en krijg je mooie ronde overgangen. Hierna wordt het frame vacuüm verpakt om in de oven te gaan zodat het hars goed kan uitharden. Laatste stap is het spuitwerk, dat net als de afmeting van het frame volledig custom is.

Tandem
Dat Filament goed is met carbon laat hij zien met de vele verschillende frames die hij aflevert. Naast dat je bij hem een frame kan bestellen voor je racefiets, crossfiets, gravelbike of baanfiets maakt hij ook full carbon tandems. Gewone tandems en aero-tandems. De tandems zijn net als de gewone frames ook uniek als het om de paintjob gaat. Mooi, uniek en soms opvallend apart. Custom materiaal is erg mooi, maar komt ook met een custom prijskaartje. Dat geldt dus ook voor een Filament frameset. De prijs voor een custom frameset start vanaf £ 3500,- en dat is iets meer dan € 3900,-. Een frameset geschikt voor schijfremmen heeft een meerprijs van £ 200,- en dan kom je omgerekend aan net geen € 4150,-. De prijs van een tandem frameset begint vanaf £ 7500,-. Dat komt neer op ongeveer € 8400,- al kan je wellicht, net als de fiets, de kosten ook delen.

Meer info via Filamentbikes