Het is ruim honderd jaar geleden dat de Franse militair Daniel Gousseau de eerste vormen van cyclocross beschrijft in een artikel gericht aan de ‘Union Velocipedique de France’. Hij noemt het een combinatie van fietsen, rennen, behendigheid en gymnastiek. In het jaar 1901 organiseert hij de eerste point-to-point race, waarbij de deelnemers zelf de route moesten bepalen tussen punt A en punt B.

Kortste route is de winnaar
Inmiddels is de sport geĂ«volueerd en kennen wij het als een wedstrijd van een uur over een afgesloten parcours met verschillende obstakels. Op zaterdag 27 oktober organiseert Rapha de “Union Velocipedique 1901 point-to-point Race”. Een ‘oldschool’ wedstrijd waarbij de renner met de kortste route wint. Startpunt is het Rapha Clubhouse aan de Wolvenstraat in Amsterdam. Eindpunt van de race is fietscafĂ© De Proloog in Amerongen. Hemelsbreed is dit exact 56,60 km, maar volgens Google maps is de kortste route 69,8 km. De kortste en tevens winnende afstand zal hier tussenin zitten, maar elke deelnemer zal creatief moeten zijn om een zo kort mogelijke route af te leggen. Door weilanden, over sloten of dwars door het bos? Het mag allemaal, al zal je natuurlijk wel de veiligheid in gedachten moeten houden. Het oversteken van de A9 is dan wel het meest direct, maar veilig is het natuurlijk niet en bovendien is er ook nog de wet om rekening mee te houden.

Inschrijven en meedoen is gratis
De start is zoals gezegd bij het Clubhouse van Rapha aan de Wolvenstraat in Amsterdam waar je tussen 10 en 11 uur kan vertrekken. Op basis van je GPS/Strava file wordt rond de klok van half 3 de winnaar bekend gemaakt. Alle info en inschrijven kan via deze Rapha-event site.

Tags: