Hoe jonger je begint, hoe makkelijker het gaat wanneer je ouder bent. Hier zal niet iedereen het mee eens zijn. Sommigen beweren dat te jong ergens aan beginnen, kan zorgen voor tegenzin met als gevolg een afkeer wanneer de kids ouder zijn geworden.

Wat hier dan vaak meespeelt, is het enthousiasme van de ouders. Het enthousiasme dat heel makkelijk omslaat in fanatisme. Vader scheldend en schreeuwend (wat als aanmoediging moet klinken) naar het langsfietsende, huilende kind. Dit heb ik toch wel vaker dan één keer zien gebeuren.

Zo werkt het dus niet, maar als het kind het leuk vindt om te fietsen, dan is het geweldig te zien hoe de kinderen worstelen met de fiets en de obstakels. Super gaaf dus wanneer kinderen lekker vroeg beginnen, in dit geval met cyclocross (nog wel veel op een mtb, die net even makkelijker fietst dan een echte cx-fiets). Als de enkele fanatieke ouder een tandje kleiner schakelen naar enthousiasme, kan het een leuke tijd voor de kleine worden 🙂

Zie hier een mooie wedstrijd, met hier en daar een traan (0:27 roze shirt), een worsteling (4:20 witte helm), een fietsworp (1:22 rode helm) en een slakkengang (0:00 – 9:59).

Als je hier niet vrolijk van wordt: