Sölden zal menig wintersport liefhebber bekend in de oren klinken. Wielerliefhebbers zullen bij het horen van de naam Sölden vrij snel denken aan de Timmelsjoch en de Rettenbach-gletsjer en cyclo-renners zullen direct de link leggen met de Ötztaler Radmarathon.

Sölden ligt in het Ötztal gebied in oostenrijk en is de start en finish plaats van de Ötztaler radmarathon. Een cyclo over 225 kilometer waarbij er 5500 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Op zondag 27 augustus 2017 zal ondergetekende, samen met 4999 andere renners aan de start staan. De route start zoals gezegd in Sölden en begint met een afdaling richting de voet van de Kuhtai, de eerste klim van de dag. Na de Kuhtai volgt de Brennerpas, de Jaufenpas en de laatste beklimming is de Timmelsjoch.

De Kuhtai is een 18,5 kilometer lange klim, waarbij je 1200 hoogtemeters aflegt. Maximale stijging is 18%
De Brenner is de langste klim van de dag met 39 kilometer, echter heeft deze ‘slechts’ 777 hoogtemeters. Dit komt neer op een gemiddeld percentage van 3% met een enkele uitschieter van 12%.
De derde beklimming is de Jaufenpas, hierbij leg je 1130 hoogtemeters af in 15,5 kilometer. Het steilste stuk van deze klim is 12%. Last but not least is de Timmelsjoch. Na ongeveer 170 kilometer sta je aan de klim van deze 29 kilometer lange klim. Met een stijging van gemiddeld 8% klim je naar ‘het dak van de cyclo’, en deze ligt op 2509 meter hoogte. Onderweg zal je wel wat uitschieters van maximaal 14% voor de wielen krijgen.

Wanneer je boven bent bij de Timmelsjoch volgt de afdaling richting Sölden, waar de streep is getrokken. Hieronder kan je in een korte video het verloop van de route zien. De Otztaler Radmarathon is vooral bij Duitsers een erg populaire cyclo. De organisatie weet het elk jaar weer voor elkaar te krijgen om de gehele route autovrij te krijgen. De week naar de marathon toe, ademt Sölden niets anders dan wielrennen. Dat zal dit jaar wellicht nog een extra boost krijgen vanwege de prof-koers die op zaterdag wordt verreden.

De inschrijving van de Otztaler radmarathon loopt nog tot 28 februari. Je schrijft je dan in eerste instantie in voor de loting. De kosten hiervoor zijn € 5,-. De eerste ronde van de loting vind plaats begin maart. Wanneer je wordt ingeloot zal je de inschrijfkosten van € 129,- moeten overmaken om je startnummer te ‘claimen’.

Inschrijven kan nog tot 28 februari en kan hier.

Gerelateerd

  • Frans Funnekotter

    Gaaf hoor, maar eh….wat is er aan de hand met die prijzen voor cyclo’s? In het velgrem- en mechanisch schalektijdperk, betaalde je hooguit een paar tientjes voor deelname. Nu: 60,- voor Trois Ballons, en 129 voor deze autovrije cyclo? Kan Trum dáár niet eens iets aan doen!?