Fizik R1 David Millar Mallorca

“The beginning of the end”. Zo geeft David Millar het begin van zijn 18e seizoen als prof aan, zijn laatste. Hij gebruikt de aandacht om een goed doel te steunen.

Sinds 2007, ongeveer het moment dat hij bij Garmin-Sharp aan de bak zou gaan, werken Fi:zi’k en David Millar nauw samen aan producten. Na al die jaren als ambassadeur van het Italiaanse merk te hebben gereden besloten hij en Nicoló van Fi:zi’k om iets speciaals te doen tijdens zijn laatste seizoen. Samen kwamen ze tot het plan om voor elke race een speciaal paar schoenen te ontwikkelen en deze vervolgens te veilen voor een goed doel. Het “An Eloquence of Movement Project” was geboren.

De eerst race met dergelijke schoenen was tijdens de Vuelta Mallorca. En toevallig waren wij in hetzelfde hotel in de dagen na deze races. Die kans grepen we natuurlijk aan om hem even aan te schieten, de schoenen van dichtbij te bekijken en een paar foto’s te maken van Millar met de schoenen. De schoenplaatjes zet hij er zoals je ziet gewoon zelf onder. Uiterst sympathieke vent overigens, ook zo vroeg in de ochtend!

De schoenen zijn technisch gelijk aan de R1’s, maar dan met een volledig uniek design. Ook de zool wordt meegenomen in het ontwerp. En niet Fi:zi’k de ontwerpt de schoenen, maar de Velo Club Rocacorba Style Council. Klinkt als heel wat, maar het gaat om het groepje waarmee Millar regelmatig in Girona en omstreken fietst met welgeteld vijf leden. Als je zijn boek Racing Through The Dark hebt gelezen weet je ongeveer waar het over gaat. We zagen ook de schoenen voor Omloop Het Nieuwsblad – zijn eerste ‘echte’ koers – voorbij komen en die waren zowaar nog fraaier. Echter wil hij deze ‘geheim’ houden tot de dag van de race. In totaal zullen er 23 paar gemaakt worden.

Het doel dat ze willen steunen is The Small Steps Project. Het project probeert kinderen en families die leven op vuilnishopen met small steps uit de armoede te helpen. Je hebt tot 9 maart om op dit paar te bieden. Op moment van schrijven is het hoogste bod GBP 107,- en dus zelfs nog ver onder de winkelprijs van een normaal paar. Dat kan beter!

Meer info over Fi’zi:k en David Millar’s project hier: “An Eloquence of Movement Project

David Millar's special Fi'zi:k shoesDavid Millar's special Fi'zi:k shoesDavid Millar's special Fi'zi:k shoesSebastian Langeveld and David Millar before one the 2014 Mallorca races

Links Tyler Farrar en rechts David Millar met de speciale Mallorca schoenen vlak voor één van de races begin deze maand.

Met dank aan Fi’zi:k (o.a. voor laatste foto) voor de informatie en Merida voor het verblijf op Mallorca.