Ieder jaar worden er de Eurobike Awards uitgedeeld door een jury. Helaas doet niet ieder merk mee met deze awards maar de deelnemende merken worden beloond op innovatie, service en design. Hieronder volgt een overzicht van de racefiets gerelateerde awards.

3T Exploro
Met een gravel- en racefiets in één is het altijd zoeken naar de juiste balans. Je wilt snelheid, maar ook comfort en de mogelijkheid om dikkere banden te monteren. De balans toegepast bij de 3T Exploro is beloond met een Eurobike Gold Award door de jury. In de 3T Exploro zijn namelijk twee wielmaten met verschillende banddiktes (700c tot en met 28mm banden; 650b tot en met 50mm banden) te monteren en daardoor is de fiets geschikt voor de weg, maar ook zeker voor de onverharde paden. Met aerodynamische vormen wordt de efficiëntie van de fiets hoog gehouden, om zo niks tekort te komen op de weg. De aerodynamische voordelen zouden overigens ook in het terrein van pas zijn.

3T-Exploro-2 3T-Exploro-1

Bioracer Epic Bibshort Women
De Bioracer Epic Bibshort Women heeft alle eigenschappen van de Epic Bibshort, maar in een vrouwspecifieke vorm en met een verhoogd aan- en uittrek gemak. Zo is de broek op verschillende punten strakker om de spieren te ondersteunen en wordt de zeem verbonden door een naadloze las. De zeem is van het materiaal Evapore, een schokabsorberend materiaal. De rits aan de achterkant moet het aan en uittrekken van de broek vergemakkelijken. De naadloze zeem en het voldoen aan de eisen van vrouwelijke fietsers levert Bioracer een award op.

Bioracer-Epic-Bibshort-Women-2 Bioracer-Epic-Bibshort-Women-3

Davanti Arial Short Women
De Arial Short Women van Davanti wordt beloond met een award, omdat de broek wordt gezien als een nieuw alternatief. De hoge taille van de broek heeft namelijk dezelfde functionaliteit als bretels, maar is nog steeds gemakkelijk aan- en uit te trekken zoals een fietsbroek zonder bretels. Het gebruik van een rits aan de voorkant vergroot dit gemak nog meer. De hoge taille van de broek zorgt er niet alleen voor dat de broek goed blijft zitten, maar beschermt ook de nieren.

Davanti-Arial-Short-3Davanti-Arial-Short-1

Douchebags The Tour
De fietstransporttas van Douchebags komt voort uit een samenwerking met de renners en staf van Team Sky. De tassen vallen op door de uitstulpingen voor het stuur. Hierdoor hoeft het stuur niet te worden gedemonteerd of omgedraaid tijdens transport. Je kunt er overigens ook voor kiezen om deze uitstulpingen weg te laten. De award krijgt deze tas omdat hij gemakkelijk kan worden opgevouwen, zodat de tas niet in de weg staat als je hem niet gebruikt.

Douchebag-The-Tour-2 Douchebag-The-Tour-1

Edco 3ax Pedalen
Met de 3ax pedalen wil Edco de huidige pedaalmarkt veranderen. Zij stellen dat de huidige pedalen de benen van fietsers keer op keer in een ongemakkelijk positie wringen. Met de 3ax pedalen heb je meer vrijheid om zijdelings te bewegen, waardoor je benen een meer natuurlijke pedaalslag maken. Het inspelen en aansluiten op recente onderzoeken levert Edco een award op.

EDCO-3AX-Pedals-2 EDCO-3AX-Pedals-1

Elite Quick-Motion Floating Roller
De Quick-Motion Floating Roller van Elite heeft de voordelen van de E-motion, maar in een compactere formaat. Het voordeel van de Floating Rollers is dat krachten en bewegingen van de fietser beter worden opgevangen voor een stabieler gebruik van de rollers. De Elite kan je in drie delen opvouwen tot een compact formaat. Het compacte formaat en het stabiele, stille gebruik levert Elite een Eurobike Gold Award op.

Elite-Quick-Motion-Floating-Roller-3 Elite-Quick-Motion-Floating-Roller-2

Garneau Dreamfactor Trilogy Concept
Sommige merken bieden al de mogelijkheid om je frame in een bepaalde kleur of design te laten leveren. Garneau gaat een stapje verder en biedt de mogelijkheid om je fiets, kleding en helm op elkaar af te stemmen. Volgens eigen zeggen zijn de mogelijkheid haast onbeperkt. Het aanbieden van deze service, wordt door de jury beloond.

garneau-dreamfactor2 garneau-dreamfactor

Garmin Edge 820
De Garmin Edge 820 krijgt een award omdat het apparaat veel functies herbergt in een compact formaat. Naast een GPS-functie en een hoogtemeter geeft de Edge 820 ook informatie over VO2 max, Strava Live Segments en geeft incidenten in de buurt aan. De opties zijn nog verder uit te breiden met downloadbare apps.

Garmin-Edge-820-2 Garmin-Edge-820-1

Giro Factor Techlace
De meningen over het Techlace systeem van Giro lopen nogal uiteen. De één vindt het gaaf, maar de andere twijfelt aan de functionaliteit. Giro heeft het systeem bedacht om het comfort en de gelijke drukverdeling van veters te behouden, maar tegelijkertijd het onderweg afstellen mogelijk te maken met klittenband en een boa-sluiting. De zoektocht naar comfort en flexibiliteit wordt door de jury met een Eurobike Gold Award beloond.

Giro-Prolight-Techlace-4 Giro-Factress-Techlace-1

Gripgrab Inside Grip
Soms is innovatie heel simpel. Zo innoveert Gripgrab door de boel om te draaien met het Inside Grip concept. In plaats van gripelementen tussen het stuur en de handschoen, is er nu een concept om gripelementen te plaatsen tussen de hand en handschoen. Hierdoor blijft de hand beter in de handschoen steken en glij je niet langzaam met je vingers naar de voorkant van de handschoen. Het aanpakken van dit probleem levert Gripgrab een een award op.

Gripgrab-Inside-Grip-2 Gripgrab-Inside-Grip-1

Knog Oi
De Knog Oi kreeg behoorlijk wat aandacht toen deze werd gepresenteerd op Kickstarter. De bel viel op door het design en geluid. Het onopvallende design aan het stuur, maakt het mogelijk om met een bel te rijden zonder het uiterlijk van je fiets te verstoren. Voor de jury is het dan ook niet alleen een bel, maar ook lifestyle statement. Op de beurs was het hoge en heldere geluid regelmatig te horen, doordat veel mensen de bel even wilden proberen. Knog is momenteel bezig met duurdere varianten met materialen zoals titanium en carbon.

knog-oi2 knog-oi1

ROTOR 2INpower
ROTOR levert met de 2INpower een systeem waarmee de kracht van beide benen wordt gemeten. Deze metingen worden als een balans in percentages aan de fietser door gegeven. Ongelijkheden tussen de benen worden op deze manier snel duidelijk. Ook geeft de powermeter informatie over het moment waarop de meeste kracht wordt gezet in de pedaalomwenteling. Deze informatie kan worden gebruikt om de ovale bladen van het merk optimaal af te stellen. De functionaliteit wordt door de jury beloond met een Eurobike Gold Award.

Rotor-2INPOWER-1 Rotor-2INPOWER-2

Sportful Stelvio Jacket
Het met Team Tinkoff ontwikkelde Sportful Stelvio Jacket is een compact en strak regenjasje. Het jasje heeft een hoge waterdichtheid, maar kan door het hoge stretch gehalte strak op het lichaam worden gedragen om tijdens het racen niet in de weg te zitten. De keuze voor een racespecifiek ontwerp wordt door de jury beloond.

Sportful-Stelvio-Jacket-1 Sportful-Stelvio-Jacket-3

SRAM RED eTap HRD
SRAM RED eTap is het draadloze schakelsysteem waarmee SRAM al de nodige aandacht heeft gekregen. Het draadloze systeem in combinatie met de hydraulische schrijfremmen, die samen met de remhendels, nauwkeurig zijn af te stellen op ieders voorkeur levert SRAM een Eurobike Gold Award op.

SRAM-RED-E-tap-4 SRAM-RED-E-tap-1

Sugoi Zap Thermal
Sugoi ontvangt een award voor de Zap Thermal kit omdat het er overdag uitziet als standaard fietskleding, maar ’s nachts extra opvalt. Het reflectiemateriaal dat rondom de kit zit, zorgt er namelijk voor dat het silhouet van de fietser zichtbaar wordt wanneer er met licht op wordt geschenen. Daarnaast wordt de kit omschreven als warm en ademend.

Sugai-Zap-Thermal-2 Sugai-Zap-Thermal-4

Zwift Indoor Cycling Software
In het online fietsspel van Zwift zijn je prestaties op een fietstrainer direct te vergelijken met andere gebruikers van het spel. Door middel van het registreren van je hartslag, snelheid en het aantal watt dat je trapt op een fietstrainer, kan je de competitie aangaan met fietsers uit de hele wereld. Het saaie van binnenshuis trainer, wordt zoals de jury zegt ineens een stuk leuker.

Zwift-3 Zwift-1

via Eurobike