Voor het eerst in vier jaar tijd hebben ze in Amerika een nieuwe nationaal kampioen. Stephen Hyde mag dit jaar de kampioenstrui van zijn land om de schouders dragen. Tegenwoordig is het dragen van de kampioenstrui alleen niet meer genoeg. Voor fietsfabrikanten is dit een uitgelezen mogelijkheid om deze titel te eren met een custom fiets. Ook voor Stephen Hyde dus. De renner van team Cannondale-Cyclocrossworld.com beschikt voor dit seizoen over drie identieke Cannondale SuperX fietsen.

De SuperX is het topmodel van Cannondale en is in dit geval geïnspireerd op de Amerikaanse vlag. Een grotendeels rood met blauw frame en witte logos. Op de bovenbuis, aan de kant van het balhoofd, staat de naam van de eigenaar: ‘Hyde’. In het midden van de bovenbuis staat de grote witte X. Achter deze witte X is de blauwe buis voorzien van rode sterretjes, afgeleid van de Stars and Stripes van de Amerikaanse vlag. Deze sterretjes vindt je ook terug op de achterbrug van het frame. Qua kleurstelling is deze dan wel omgekeerd: een rode buis met blauwe sterretjes. Bij een standaard Cannondale SuperX frame staan daar allemaal kleine X-jes, in plaats van sterretjes. De rest van het ontwerp is gelijk aan de standaard versie, enkel de kleurstelling is aangepast. Op de onderbuis, bij het bracket, staat nog een afbeelding waarop een platenspeler en vinylplaat staat afgebeeld met de initialen van Stephen Hyde. In deze afbeelding staat tevens: 2017 USA CX Champion.

De fiets van Hyde is opgebouwd met een set Zipp 303 tubular disc-wielen. De tubes zijn voorzien van een set Challenge Dunes tubes, vanwege de snelle en droge wereldbeker crossen in Amerika. Dit is tevens de reden dat er een 11-28 cassette op zit. In combinatie met een 42 voorblad is dit een vrij groot verzet voor in de cross. Mocht Stephen Hyde in Belgie gaan koersen zal er ongetwijfeld een 11-32 (of misschien wel 11-36) cassette gemonteerd worden. De aandrijving van deze cassette zal gaan via de mechanische SRAM Force 1X11 groep. Opvallend is wel dat Hyde kiest voor een SRAM Red crankstel. De zadelpen, stuur en stuurpen komen, net als de wielen, van Zipp. Rondom het stuur zit een wit stuurlint dat weer mooi matcht met de Cannondale logos op het frame. Last, but not least is het custom Fabric zadel. Een wit zadel, rode onderkant en een blauw Fabric logo waar wederom de Stars van Amerika in zijn verwerkt.

Persoonlijk vind ik de looks van de Cannondale SuperX cross fietsen erg tof. Deze USA Champions editie is voor mij nog een stapje meer dan dat. Een erg gave kleurstelling met hele mooie details. Daarnaast is de fiets opgebouwd met enkel topmateriaal, waardoor het ook een ‘Champions waardige’ fiets is. Puik werk Cannondale!