Ok, het is niet alleen de fiets die hem geholpen heeft aan de overwinning, maar het moet natuurlijk wel een beetje binnen ons straatje passen. En bovendien heeft hij er toch het grootste deel van de race op doorgebracht.

De Duitser Patrick Lange won dit jaar het WK Ironman op Hawaï. De Ironman is een triathlon volgende de klassieke lange afstand. Het is een serie wedstrijden, maar op Hawaï wordt elk jaar het wereldkampioenschap georganiseerd. Eerst moet men 3,86 km zwemmen, dan 180,2 km fietsen en ten slotte 42,195 km (een marathon ja) hardlopen. Lange won dit jaar niet alleen, hij zette ook een nieuw record neer na 48:45 zwemmen, 4:28:53 fietsen en 2:39:59 met een totale tijd van 8 uur, 1 minuut en 40 seconden. Ruim 8 uur achter elkaar zo hard mogelijk naar de finish dus. Om een idee te krijgen van de prestatie: die 180,2 km fietste hij met een gemiddelde van 40,2 kilometer per uur. Met de tijd die hij liep zou hij nog in de top 20 van het laatste NK marathon eindigen. Maar dan met al bijna 5,5 uur wedstrijd in de benen. Ga er maar aan staan. Hierbij zijn fiets.

Foto’s: Canyon / Tino Pohlmann

Gerelateerd

  • Papageno

    Gaaf zeg. Heerlijk kleurtje ook. Hoe ze opstappen is ook altijd leuk om te zien: schoenen al ingeklikt en in de goede stand (sterkste been boven) en dan met kleine touwtjes of elastiekjes de schoenen in de juiste positie gebracht. Een hele kunst dat zo snel mogelijk opstappen.

  • Youri Lentjes

    Hou er rekening mee dat IM Hawai een ‘langzame’ wedstrijd is als gevolg van de wind (dicht achterwiel ook niet toegestaan) en de temperatuur. Jan Frodeno zette vorig jaar (overigens op dezelfde fiets) een wereld record op de klassieke afstand tijdens Challenge Roth (7:35:39 als eindtijd).

    Andrew Starykowicz verbeterde overigens onlangs de snelste tijd voor het fietsonderdeel binnen een triathlon: 4:01:14 over 180km (net geen 45km/u). Hij stortte overigens wel in tijdens de run.

    Lange wint overigens vooral tijdens de afsluitende marathon, die hij kneiterhard loopt (terwijl zijn fietsonderdeel uiteraard ook niet slecht is) 🙂