Op 17 januari 1970 stond Eddy Merckx voor het eerst in zijn carrière aan de start van een cyclocross wedstrijd. Samen met cross-legende Eric de Vlaeminck reed hij de duo-wedstijd in Eeklo (Belgie). Zijn eerste crosswedstrijd betekende voor Eddy Merckx ook zijn eerste overwinning. Reden genoeg om, net als de racefietsen, de crossfietsen te vernoemen naar een belangrijke plek in de carrière van Eddy Merckx.

De Eddy Merckx Eeklo ’70 is de officiele en volledige naam van de crossers. De crossers zijn verkrijgbaar in carbon of aluminium. Kies je voor carbon, kies je automatisch voor hydraulische schijfremmen. Kies je voor aluminium, kies je voor cantilever remmen. Gek genoeg is er geen mogelijkheid om een aluminium frame te bestellen met schijfremmen. Het oogt ook vreemd, een cross fiets zonder schijfremmen. Ik mis iets voor mijn gevoel.

Alle modellen worden als het gaat om stuur, stuurpen en zadelpen afgemonteerd met Deda onderdelen. Andere overeenkomst is dat ze allemaal een Prologo zadel hebben en Clement 33 mm cross-banden. Ga je voor de aluminium crosser kan je kiezen uit Rival1 of Shimano Tiagra. De Rival1 variant is voorzien van Avid Shorty remmen, daar waar bij de Tiagra uitvoering deze zijn vervangen voor een setje Shimano remmen. Beide frames hebben een carbon voorvork en een setje Fulcrum sport CX wielen. De Eeklo ’70 met Shimano Tiagra is te verkijgen voor €1.499,-. De Eeklo ’70 Rival1 gaat over de toonbank voor een prijs van €1799,-. De kleurstelling is bij beide frames gelijk: zwart/rood met witte letters.

De drie carbon uitvoeringen zijn qua geometrie allen hetzelfde aan de aluminium Eeklo ’70. Grootste verschil is dat hier dus wel schijfremmen opzitten. Mede door deze schijfremmen is er bij dit model gekozen voor steekassen. Alle modellen worden geleverd met DTSwiss R24 Spline wielen en het enige verschil is de kleur en groepset die erop zit. Qua groepset heb je keuze uit Shimano 105 of Shimano Ultegra. Wil je geen Shimano, blijft er nog Sram Rival1 over. Opvallend is dat alle modellen zijn voorzien van een mechanisch schakelsysteem. De frames zijn wel compatible met elektronische groepen. Zo rijdt ex-wereldkampioene Thalita de Jong met een Merckx Eeklo ’70 met Shimano Dura-Ace Di2 groepset. Nu hebben de profs altijd meerdere frames, maar de zwart/oranje (Ultegra) uitvoering is gelijk aan waar Thalita de Jong mee reed afgelopen seizoen. Mooie kleurcombinatie als je mij vraagt!

De carbon uitvoeringen zijn verkrijgbaar vanaf €2.699,-. Dit is het bedrag voor de zwart met rode Rival1 Disc uitvoering. De knalrode Shimano 105 Disc uitvoering kost €2.999,- en het topmodel, de zwart/oranje Ultegra Disc is verkrijgbaar voor €3.499,-. Alle modellen zijn verkrijgbaar vanaf maat XXS tot XL.

Meer info via de website van Eddy Merckx

Gerelateerd