Jeremy Powers, viervoudig Amerikaans kampioen cyclocross, is al sinds jaar en dag het gezicht van Focus als het om veldrijden gaat. Sinds 2010 crost hij op de Focus Mares. Voorheen nog met cantilever, maar tegenwoordig alleen nog maar verkrijgbaar in de disc uitvoering.

De Mares is te verkrijgen in aluminium of carbon. De goedkoopste versie zie je hieronder en is afgemonteerd met een Shimano Tiagra 2×10 groep en kost € 1.549,-. Stuur, stuurpen en zadelpen zijn van BBB en de wielen zijn een set DT Swiss 522 clincher wielen. Het frame is vooral zilvergrijs met rode accenten en dat maakt het naar mijn idee wel een mooie opvallende verschijning.

Focus Mares Tiagra

Een model daarboven is de Mares 105, die is afgemonteerd met een 2×11 Shimano 105 groep. Dit model staat op een set Shimano WH-RS170 wielen en is verkrijgbaar voor € 1.699,-. Dit model is grotendeels zwart met rode en blauwe accenten. Een stuk minder opvallend dan de Tiagra uitvoering. Beide aluminium modellen zijn voorzien van steekassen.

Focus Mares 105

Iets meer te besteden? Dan kan je kijken naar de carbonuitvoeringen van de Focus Mares. Een frameset is los verkrijgbaar voor € 2.399,-. Voor slechts € 100,- extra heb je een complete fiets afgemonteerd met een SRAM Apex1 groep. Een zwart met grijs frame, met enkele bonte ‘regenboog’ accenten. Net als de aluminium uitvoeringen hebben de carbonversies onderdelen van BBB en steekassen. Daarnaast heeft de Apex1 versie een set Alex wielen met Continental banden. Het SRAM Rival1 model heeft, uitgezonderd de groep, dezelfde specificaties als de Apex1. Het frame is overwegend zwart met fluorgele en blauwe accenten. Dit model is te koop voor € 2.799,-.

Focus Mares Apex 1

Het topmodel van de Focus Mares is een knalgeel frame die je ziet op de headerfoto, afgemonteerd met SRAM Force1 en kost € 3.699,-. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de kleur, maar smaken verschillen gelukkig. Met name de zwarte omlijning van het logo en de oranje strepen die dwars over het frame lopen zorgen voor een opvallend uiterlijk. Het roze stuurlint draagt hier ook een steentje aan bij, maar dit is vrij snel te vervangen. Qua afmontage zit het met een SRAM Force1 groep goed, en een set Mavic Ksyrium disc wielen geeft de fiets een mooie look.

Naast SRAM, biedt Focus nog de mogelijkheid uit een tweetal modellen waarbij een Shimano groep is gemonteerd. De Shimano 105 uitvoering, of de Shimano Ultegra uitvoering. Beide modellen zijn 2×11 speed. De 105 uitvoering staat op Shimano WH-RS170 wielen en kost € 2.599,-. Qua kleurstelling lijkt dit frame op die van een Duits kampioen. Zwart met rood en geel. België zou ook kunnen, maar gezien de afkomst van Focus is Duits wellicht wat logischer. De Ultegra uitvoering is qua kleurstelling het meest ingetogen van de hele serie: zwart met wit (en twee kleine lichtblauwe streepjes). Een set DT Swiss P1850 Spline wielen maakt de fiets compleet en het kostenplaatje voor dit model is € 2.999,-.

Met slechts één model, de Mares, heeft Focus dus toch een heel ruim aanbod aan cyclocrossfietsen. Je budget bepaalt de groep en daarmee ook de kleur.

Meer info via Focus.

Focus Mares Rival1
Focus Mares Ultegra

 

Gerelateerd