Factor Vis Vires

Factor is al vaker voorbij gekomen op de blog, maar toen ging het om óf een concept óf een overdreven duur model (of beide).

Hij is niet splinternieuw meer, maar het blijft een bijzondere fiets. Een superfiets toch wel, al was het alleen maar vanwege prijs en zijn uiterlijk. Of hij ook super fietst kunnen we niet beoordelen, maar hij onderscheidt zich wel duidelijk van andere fietsen door zijn ontwerp. De Factor 001 kwam al eerder voorbij in 2010. Toen al met keramische schijfremmen en een geïntegreerd meetsysteem. Er hing ook een prijskaartje van EUR 25.000,- aan. In 2012 was weer nieuws van Factor. Dit keer een samenwerking met Aston Martin in de vorm van de One-77. Bijna dezelfde fiets, maar met een automerk erop en in gelimiteerde oplage met een prijs van, jawel, EUR 31.000,-!

Dan nu de Vis Vires (vrij vertaald staat dit voor ‘kracht’). Duidelijk een opvolger van de voorgenoemde modellen. Opvallende eigenschappen zijn de gespleten schuine buis (ter bevordering van de aerodynamica) en doorgetrokken vorkpoten. De vork en het stuur zijn eigenlijk helemaal geïntegreerd. Dat geldt ook voor de Di2 zender onder de stuurpen, net als de Garmin houder in de stuurpen (zoals 3T dat ook heeft natuurlijk). Kabels zal je niet vinden, keurig weggewerkt allemaal. Geen schijfremmen echter, terwijl dat juist bij andere merken nu in opkomst is. Wat opvalt bij de configuratie van de fiets is de brake configuration. Je kan kiezen uit front/left en front/right, dat zie je toch niet vaak. Even zoeken leert al snel dat de profs ook niet altijd voor de standaardmontage gaan.

Absoluut bijzonder dus, de Vis Vires. De combinatie van ontwerp en innovatie heeft de fiets ook de Gold Award opgeleverd bij de laatste Eurobike editie waarmee ze toch de grote merken achter zich laten. Voor EUR 11.999,- heb je hem met het Team Orange kleurenschema, Shimano Dura Ace Di2 groep, de Factor Power Cranks, meegekleurde Garmin Edge 810 computer , geïntegreerde snelheidssensor, carbon aero wielset én een bijpassend reistas. En is de Vis Vires is daarmee dus een stuk betaalbaarder dan zijn voorgangers!

Factor Vis Vires Factor Vis Vires Factor Vis Vires Factor Vis Vires Factor Vis Vires Factor Vis Vires Factor Vis Vires

en nog 2 live foto’s van Eurobike 2013:

factor-eurobike factor-eurobike2

 

Zie www.factorbikes.com voor meer details en hoe je hem kan bestellen.