Tijdens de Tour van 2017 konden we Mark Cavendish aanschouwen op zijn custom en aerodynamische Cervélo S5. Voor de komende voorjaarsklassiekers kiezen de renners over het algemeen voor de meer comfortabele Cervélo R3. Zo ook Edvald Boasson Hagen. De renner van Dimension Data, die eigenlijk standaard op het lijstje van outsiders staat voor de klassiekers. De komende klassiekers rijdt hij op een fluorgele Cervélo R3. Zo kan hij in elk geval niet aan de aandacht ontsnappen en zal een demarrage op ‘z’n Zoetemelks’ een stukje lastiger worden.

De fiets is, zoals afgebeeld op de foto’s, startklaar. Opstappen en Edvald Boasson Hagen is vertrokken voor zijn koers. Het frame is compleet fluor geel met enkel zwarte logo’s. Geen striping of andere lijnen, maar enkel de bekende logo’s en een type aanduiding van het frame; R3. De fiets staat op een set Enve 4.5 wielen die zijn voorzien van mat groene Chris King naven en Continental banden. In dezelfde kleur als de naven, zijn de details in de decals van de wielen. Noem het muggenziften, maar persoonlijk had ik gekozen voor zwarte of zilveren naven en geheel witte decals. De fiets is afgemonteerd met een cockpit van Enve. Vooral de stuurnok is een opvallend aerodynamische verschijning, met een negatieve hoek. Hierdoor krijgt de fiets een snel en agressief uiterlijk waarmee je wel moet aanvallen. De nok zien we overigens niet terug op de website van Enve. Dit blijkt een prototype te zijn van hun een nieuwe aero stuurpen die ze aan het ontwikkelen zijn.

De onderdelen voor het schakelen en remmen zijn van Shimano. De Di2 uitvoering van de Dura-Ace groep, uitgezonderd het crankstel. Rotor is de leverancier van de crankstel inclusief de ingebouwde 2INpower vermogensmeter. Het zadel is van Astute en heeft sluit qua kleurstelling mooi aan bij de rest van de fiets. Laatste kritiekpuntje zijn de bidonhouders: Ik snap dat ze kiezen voor een paar hufterproof bidonhouders die tijdens de kassei-klassiekers de bidons stevig op de plek houden. Maar deze hadden wat mij betreft ook prima in het zwart gekund, in plaats van de rood/witte details. Neemt niet weg dat ik deze Cervélo R3 wel echt een ‘dikke bak’ vind waarmee ik Boasson Hagen ook wel een overwinning gun!