Voor de liefhebbers van uitdagingen was er de Gouden Flandrien, die helaas de afgelopen keren niet doorging. Dit jaar wordt hij weer georganiseerd. De tocht is 250 km, 25 hellingen en 25 km kasseien. Wanneer je ook nog eens verkeerd fietst, wordt de afstand al snel 274 km weet ondergetekende uit ervaring. In de praktijk komt het neer op de 3 lussen achter elkaar die vanaf het Centrum ronde van Vlaanderen in Oudenaarde beginnen en eindigen.

Het leuke van deze tocht is dat hij best wel kleinschalig is, je rijdt dus niet in grote groepen en alles is ook fijn geregeld. Er zijn stempelcontroles inclusief een geheime zodat je niet de boel kan afsnijden. Wanneer je de tocht uit fietst, mag je het speciale Gouden Flandrien shirt kopen. Maar wel jammer dat tegenwoordig iedereen het shirt mag kopen. Voorheen had je gewoon pech als je de tocht niet uitrijdt. Onderweg zijn er 4 bevoorradingen en omdat je na elke lus weer in Oudenaarde komt kan je daar altijd even een pastamaaltijd eten. De 25 benoemde beklimmingen zijn: Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Muziekberg, Kruisberg, Hoogberg, Mont de l’enclus, Nokereberg,  Den Ast, Molenberg, Wolvenberg, Achterberg, Onderbossenare, Foreest, Steenberg, Valkenberg, Berendries, Fayte, De Muur, Eikenmolen, Pottenberg, Kapelleberg en Eikenberg.

Je kan ook de Zilveren (150 km) en de Bronzen (75 km) Flandrien fietsen maar dat is natuurlijk minder heroïsch.

Zaterdag 13 mei om 7:00 uur wordt er gestart en je hebt dan 15 uur de tijd om de finish te halen. De kosten zijn ook nog eens heel schappelijk: € 10,-  Kortom een erg fijne tocht.

Meer info op CRVV onder Gouden Flandrien.