Nu het wegseizoen ten einde loopt is het altijd mooi om even terug te kijken. Meestal herinneren we ons dan heroïsche overwinningen op ongelooflijk steile beklimmingen of eindsprints met een hoop commotie. Dit jaar zijn er helaas ook minder vrolijke momenten die indruk hebben gemaakt. 

Zo nemen we dit jaar afscheid van maar liefst 5 pro-tour ploegen, waaronder één van de Nederlandse smaakmakers: de Vacansoleil ploeg. In 2008 ontstond deze rondom Hilaire Van Der Schueren en en Daan Luijkx. Ze wisten direct een gedreven groep renners om zich heen te verzamelen en werden al snel ‘dat andere Nederlandse team’. Gelukkig bewezen ze zich al snel en met renners als Bjorn Leukemans (zie laatste filmpje) en Johnny Hoogerland en wist het team in 2009 al snel resultaten te boeken. Toen ook nog Bianchi als materiaalsponsor uit Italie en FFWD uit Nederland zich aan het team committeerden leek niets een structureel bestaan in de weg te staan.

Helaas is echter ook in de wielersport de financiële crisis steeds harder te voelen. Sponsors trekken zich terug of besteden minder. En het daglicht waarin onze sport zich de laatste jaren vaak bevindt helpt natuurlijk ook niet mee. Ik zal het team gaan missen tijdens de koersen en hoop dat bedrijven die nog meer met wielrennen hebben zich als nieuwe hoofdsponsors kunnen en willen gaan neerzetten. Voorlopig even een triest afscheid tijdens de laatste koers van Vacansoleil/DCM, gefilmd door de NOS.