Het IJslandse merk Lauf ken je waarschijnlijk al van de opvallende geveerde vork op basis van het ‘bladveer principe’. In het assortiment hebben ze vijf verschillende soorten voorvorken. De Lauf Grit is al eens door ons beschreven. Naast de apart ogende voorvorken hebben ze vanaf heden ook een eigen gravelracer.

De Lauf True Grit, zoals de gravelracer voluit heet, is een full carbon frame van 1070 gram voor maat M. Logischerwijs wordt dit frame afgeleverd met de gravelvork van Lauf, de Lauf Grit. Het frame is gemaakt voor 28 inch wielen waarop je banden kan monteren met een maximale breedte van 45 mm. Op het frame kan je op drie plaatsen bidonhouders kwijt. Ook hebben ze op de bovenbuis twee bevestigingspunten gemaakt zodat je een soort lunchbox (bento-box) kan monteren. Kabels van de schijfremmen en shifters lopen netjes door het frame. Wat wel opvalt, is dat er geen ruimte is voor een kabel om je voorderailleur te bedienen. Alle varianten van de Lauf True Grit worden afgemonteerd met een SRAM 1X11 of de 2X11 eTAP groepset. Voor offroad gebruik maakt SRAM enkel nog gebruik van 1X11 groepen. Bij het ontbreken van een voorderailleur is er dan ook geen kabel nodig. Wil je toch graag 2X11 versnellingen tot je beschikking hebben is de enige optie SRAM eTAP. Draadloos dus, waardoor ook hier geen kabel nodig is. Toch een opvallende keus omdat ze zichzelf nu ook buitenspel zetten mocht iemand liever Shimano of Campagnolo willen.

Een Lauf vork is al een opvallende verschijning, maar ook op dit frame hebben ze gezorgd voor een opvallende aanvulling. Wanneer je met een 1X11 groepset rijdt, blijven de montagepunten voor de voorderailleur onbenut. Hier hebben ze bij Lauf wat op gevonden. Netjes afgewerkt met een logo zit er op de plek van de voorderailleur een flesopener. Kan je na afloop je welverdiende biertje gewoon met je fiets openen, handig!

De Lauf True Grit gravelracer is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Standaard kan je kiezen uit de kleuren midnight blue en cream white. Tegen een meerprijs van $ 400,- heb je ook keus uit lava black, curry orange of twilight red. De laatste drie kleuren zijn allen afgewerkt met een glossy laklaag. Ben je eruit welke kleur je wilt, dan is er de keus uit drie verschillende groepsets. De Weekend Warrior met Rival1, de Race Edition met Force1 of de Race Edition Wireless met SRAM eTAP. Wil je graag de bieropener aan je fiets, valt de Race Edition Wireless (de duurste versie) af.

De prijzen van de Lauf True Grit beginnen bij $ 3.690,- voor de Weekend Warrior in de kleur midnight blue of cream white. De Race Edition van de Lauf True Grit is te bestellen vanaf $ 4.490,- en het topmodel, de Race Edition Wireless, is verkrijgbaar vanaf $ 6.390,-.
Voor de snelle beslissers hebben ze een pre-order korting van $ 400,- op de Weekend Warrior en de Race Edition. Op de Race Edition Wireless krijg je een korting van $ 600,-. De eerste fietsen zullen vanaf november worden geleverd.

Meer info bij Lauf True Grit