Na de introductie van ABUS’ GameChanger helm lieten we al een paar modellen daaronder zien, maar nu gaat ABUS met hun nieuwe AirBreaker juist weer een trapje hoger zo lijkt het.

De helm is ontworpen in samenwerking met de Movistar ploeg. Die hadden de beschikking over de aero GameChanger en de meer luchtige Aventor. Het doel van ABUS was om de best ventilerende helm te maken die momenteel op de markt is, zonder dat dit ten kostte zou gaan van de aerodynamica. Als je het profiel GameChanger en AirBreaker over elkaar heen legt zal je zien dat er nauwelijks verschil zit in de vorm van de buitenste laag. Tijdens Eurobike kregen we al een voorproefje te zien.

Ventilatie en schaduwen
Bij de AirBreaker hebben ze hun zogenaamde Multi Speed Design toegepast. Eén design dat verschillende functies heeft afhankelijk van je snelheid. Bij lagere snelheden zal de honinggraat structuur op de bovenkant van de helm helpen om de hitte af te voeren, terwijl dezelfde structuur bij hoge snelheden weer aerodynamische voordelen heeft en de interne ventilatie op gang houdt. Binnenin zitten even diepe banen om de lucht te kanaliseren. Iets dat je niet zo vaak hoort bij het ontwerpen van helmen is dat ze met kleine randjes zoveel mogelijk schaduwoppervlak hebben proberen te creëren voor het hoofd. Dus zo min mogelijk direct zonlicht om verbranden van de huid te voorkomen en het is daarmee ook minder warm voor het hoofd.

Bij de GameChanger was er al rekening gehouden met het plaatsen van zonnebril voor en achter, en de AirBreaker hebben ze aan de achterkant er nóg een plek bij. Drie plaatsen voor je zonnebril dus, wederom voortgekomen als wens vanuit team Movistar. Het deel aan de achterkant noemen ze de AirPort waar ook voldoende ruimte zou moeten zijn voor een paardestaart. De helm is dan ook ponytail compatible zoals ze dat zo mooi noemen.

De helm weegt zo’n 200 gram in maat S, erg licht dus ook nog eens en krijgt een adviesprijs van € 249,- waarmee hij ‘boven’ de GameChanger zit. Hij zal verkrijgbaar zijn in januari 2019 in drie maten, S (51–55 cm), M (52–58 cm), and L (58–62 cm).

Via ABUS

De Movistar uitvoering van de AirBreaker. Als het een beetje meezit bij ABUS zal deze al te zien zijn bij Movistar als de bergetappes aanvangen.
Ondertussen waren er ook nieuwe kleuren te zien op Eurobike van de GameChanger, zoals deze in zilver. Chique!

 

Tags: