#Oneforspeed is de nieuwe slogan van het Duitse Rose. De gehele X-lite serie, het toplijn van het merk, is vernieuwd. Hierbij gaat het om de X-Lite Four en X-Lite Six, welke ook in Disc uitvoering verkrijgbaar zijn. De fietsen hebben een gelijke geometrie, echter zit er wel wat verschil in het gewicht. De X-Lite Six is hierbij het model met het laagste gewicht: het topmodel!

Volgens Rose hebben ze de ultieme verhouding gevonden voor een fiets met een laag gewicht, goede aerodynamica, stijf, comfort en perfecte rij-eigenschappen. Met deze eigenschappen is de fiets een alleskunner die elk terrein aan kan. We testten in 2015 al eens de X-Lite 4000, en het lijkt erop dat Rose dezelfde kenmerken ook bij de nieuwe lijn toepast.

De X-Lite Six is enkel verkrijgbaar in het zwart. Dit geldt voor beide uitvoeringen (disc of velgrem). Matzwart, met een glanzend zwart logo op de onderbuis aan de linkerkant. Aan de rechterkant staat ditzelfde logo maar dan in het wit. Bovenaan de zadelbuis staat aan de rechterkant eveneens het logo van Rose. Het logo van Rose is vernieuwd en dat is het best zichtbaar op het balhoofd. Hier staat het vernieuwde logo in de vorm van een witte letter R. Geen spectaculaire wijziging wat mij betreft. Het frame dat geschikt is voor de schijfremmen is voorzien van steekassen en is verkrijgbaar in vier verschillende opties. Je kan kiezen uit Shimano Dura-Ace, Dura-Ace Di2 of Ultegra Di2. Laatste mogelijkheid is de fiets te laten opbouwen met SRAM eTap. De Ultegra Di2 is de goedkoopste uitvoering en kost € 4.167,90. De uitvoering met Dura-Ace Di2 is de duurste en kan je bestellen voor € 5.591,44. Overigens kan je de fiets, voordat je deze besteld, nog aanpassen. Zo kan je kiezen voor een andere wielset, in plaats van de standaard full carbon CW1550 wielen uit eigen stal. Ook kan je wisselen van zadel, zadelpen, banden, stuur en stuurpen. Laatste wijzigingen die je kan opgeven zijn de tandwiel verhoudingen. Deze optie is er overigens voor alle X-Lite modellen. Uiteraard zal een upgrade ook een meerprijs met zich mee brengen, maar dit wordt netjes weergegeven bij de keuze en direct doorberekend in het totaalbedrag.

De X-Lite Six met reguliere velgremmen heeft zoals gezegd dezelfde geometrie en eigenschappen. Het monteren van de wielen gaat echter niet met steekassen, maar met quick-release. Deze X-Lite is verkrijgbaar in vijf verschillende uitvoeringen, waarbij € 4.371,27 de goedkoopste uitvoering is met Shimano Ultegra Di2. De duurste uitvoering kost € 5.693,12 en is afgemonteerd met Shimano Dura-Ace Di2 of SRAM eTap. Rose biedt ook de mogelijkheid om deze fiets aan te schaffen met mechanisch schakelen door middel van Shimano Dura-Ace of SRAM Red.

Wil je toch wat meer kleur aan je fiets, zal je automatisch voor het iets zwaardere model moeten kiezen. Bij de X-Lite Four Disc is er gebruik gemaakt van een ander carbon soort, waardoor het gewicht zo’n 100 gram zwaarder is voor een frame. Het frame is verkrijgbaar in twee kleurstellingen. Matzwart met glanzend oranje ‘binnenkant’, waarbij de logo’s wit zijn. Het oranje vind je terug aan de binnenkant van de voorvork en achterbrug. Ook de achterkant van de zitbuis heeft deze oranje kleur. Persoonlijk vind ik dit qua kleurstelling de mooiste uitvoering. De andere kleur die ze aanbieden is grijs met fluor geel. Een mat grijs frame met gele binnenkant. Qua afmontage kan je kiezen uit drie uitvoeringen. Shimano Ultegra of SRAM Force, die beiden € 2.846,05 kosten zonder upgrades. De Ultegra Di2 uitvoering kost €3.456,14 en is de duurste uitvoering van de X-Lite Four Disc.

De X-Lite Four met reguliere remmen is verkrijgbaar in de kleur zwart/wit of grijs/geel. Design is daarbij gelijk aan de kleuren van de schijfrem uitvoeringen. Voor de goedkoopste uitvoering zijn de prijzen van Shimano Ultegra en SRAM Force wederom gelijk. € 2.337,65 zonder extra upgrades voor deze uitvoering. De duurste uitvoering kost € 5.286,40 en is, uitgezonderd het crankstel, afgemonteerd met Ultegra Di2. Het crankstel in deze fiets is de Shimano Dura-Ace met powermeter, waardoor de prijs flink omhoog gaat.

Door de verschillende opties, en de mogelijkheid om alle modellen nog naar eigen wens aan te passen, is er voor iedereen wel een passende fiets samen te stellen. Mits je natuurlijk wel het frame en de kleurstellingen van de fiets mooi genoeg vind om op rond te rijden. Met de configurator kan je direct zien wat de prijs van jou fiets gaat kosten. De configurator, en alle prijzen, vind je op de site van Rose

Gerelateerd