Als we de digitale catalogussen van verschillende merken bekijken komt er steeds vaker een ‘gravelbike’ voorbij. Een specifieke fiets voor onverharde wegen, maar anders dan een crosser of mountainbike. De gravelbike wint snel aan populariteit en dan kunnen evenementen niet achterblijven. De Offgrid Gravel Series is zo’n evenement.

Eigenlijk zijn het drie evenementen. Drie evenementen die plaats vinden op 25 maart, 13 mei en 13 oktober en samen de Offgrid Gravel Series vormen. De Gravel Series is bedoeld voor elk type renner dat het rijden op gravel leuk vindt. De data zijn verspreid over het jaar waardoor je de Limburgse natuur in de verschillende hoedanigheden van de seizoenen kan zien. Als je geen specifieke gravelracer hebt, is meedoen nog steeds goed mogelijk op een mountainbike of cyclocrosser. De organisatie geeft wel aan dat de tochten met een gewone racefiets niet te doen zijn. Inschrijven kost € 12,50 per evenement. Als je inschrijft voor alle drie de evenementen krijg je er een gratis en ben je voor € 25,- verzekerd van deelname. Inbegrepen bij het inschrijfgeld zijn koffie/thee vooraf, een startnummer, sportvoeding, technische service voor de start en de mogelijkheid om het Gravel Series Jersey aan te schaffen met korting. De routes rijdt je aan de hand van GPX-files en zal voor 80% over onverhard terrein gaan.

Ook aan de wedstrijdrenners is gedacht. Zoek je competitie en wil je je graag meten met je concurrenten, kan je tijdens de Gravel Series meestrijden om de leiderstrui. Aan de hand van verschillende Strava segmenten op de route, wordt een klassement opgesteld en de leider zal in de bijpassende trui gaan rijden.

Leiderstrui
De leiderstrui is enkel beschikbaar voor de snelste renner, maar zoals eerder vermeld is er ook een uniek Gravel Series shirt voor deelnemers. Het shirt is wat mij betreft erg chique en stijlvol te noemen. Een lastig te omschrijven kleur waarvan donker en lichtere banen schuin over het shirt lopen. Aan de voorkant van het body fit shirt staat op de borst het logo van de Gravel Series en de merknaam van Bio-Racer. Op de achterkant staat in het groot de Limburgse leeuw. Aan de bovenkant de naam van het evenement en ook op het middelste zakje is het logo te vinden. Het shirt heeft drie zakjes op de rug en is voorzien van een gehele rits. Het shirt zal € 55,- gaan kosten. De leiderstrui is aan de voorkant vergelijkbaar met dit shirt. Het enige verschil is dat deze is voorzien van de Limburgse vlag die over de borst loopt. Hoe de achterkant van de leiderstrui er precies uit gaat zien is nog niet helemaal bekend. Het ontwerp is gedaan door Rick Brauwers die we onder andere weer kennen van zijn boek Alpe d’Huez.

Meer info via crossborder cycling

Via Rick Brauwers