Vroeger was alles beter! Dat zal waarschijnlijk op 10 juni een veel gehoorde uitspraak zijn. Op die dag gaan ze in Vlaanderen weer terug in de tijd. De tijd van de worstenhelmen, wollen truien, stalen rossen en toe-clips. Vanuit Oudenaarde zal de 11e editie van de RetroRonde starten.

Om mee te doen aan de RetroRonde moeten renner en ros wel aan een aantal eisen voldoen. Zo is het enkel toegestaan om te starten op vintage fietsen. Fietsen met buiscommandeurs of een ‘gewone’ fiets van voor 1987. Stalen fixed gear of single speed fietsen uit die tijd zijn ook toegestaan. Klikpedalen, carbon of shifters aan het stuur zijn uit den boze tijdens dit evenement. Qua kleding is een retro-outfit vereist. Een replica hiervan is ook toegestaan, zolang het maar geen lycra is en de moderne accessoires worden thuis gelaten. Kanttekening hierbij is de helm. Deze mag wel modern zijn, maar dan het liefst zo sober mogelijk. Het dragen van enkel een koerspetje of worstenhelm is toegestaan, maar het risico van verminderde veiligheid is voor de renner zelf.

Renners kunnen voor de zondag kiezen uit vier verschillende afstanden. 40 km, 75 km, 100 km of 160 km rijden over de bekende wegen van de Ronde van Vlaanderen met onder andere de Koppenberg en Paterberg. Naast de toertocht op zondag is er op zaterdag ook een programma waar menig retro wielerhart sneller van zal gaan kloppen. Een rommelmarkt met vintage wielerartikelen, een wielerruilbeurs en Retro sprint wedstrijden. Dit alles zal natuurlijk geheel in stijl zijn. Ook is er op zaterdag nog een vintage-rit waar je met een groep de Paterberg en Koppenberg gaat beklimmen.

Voor een verslag van een eerdere editie van de RetroRonde kan je de belevenissen van Cyril uit 2014 nog eens doorlezen. Om alvast wat sfeer te proeven en in de stemming te komen hebben we ook nog een mooie fotoserie van de RetroRonde van 2013.

Meer informatie en het inschrijfformulier is te vinden op de website van de organisatie.

Gerelateerd