De Rosa komt niet zo vaak met een nieuwe fiets, dus als er dan een keer wat is, zijn we nieuwsgierig. Het duurt even voor we de nieuwe Protos konden bekijken, maar het is gelukt!

En paradepaardjes wil je niet verborgen houden, toch duurde het even voordat de nieuwe Protos van De Rosa zichtbaar was voor het grote publiek. Eurobike kwam vorig jaar nog nét iets te vroeg, maar uiteindelijk werd de nieuwe fiets wel gepresenteerd. In de fabriek in Italië. Hij is nu dan eindelijk ook in Nederland, in de handen van distributeur BiciMondo. Tijdens de Zesdaagse van Rotterdam gingen we even een kijkje nemen bij hun stand.

Net als vrijwel alle fietsen van De Rosa is ook de Protos gemaakt om mee te racen. Het is ook niet voor niets de fiets van het Italiaanse team Nippo-Vini Fantini. De Protos is niet nieuw, maar het model voor 2017 is wat betreft uiterlijk maar moeilijk te vergelijken met zijn voorganger. Ondanks dat het niet specifiek een aerofiets is, kan je duidelijk zien dat de Protos een stuk slanker is. De oude versie kenmerkte zich door zijn zeer forse onderbuis en bracket. Bij het nieuwe model is dit van de zijkant gezien misschien nog wel fors te noemen, maar als je de fiets een beetje draait worden de slanke vormen duidelijk. Uitgangspunten bij de ontwikkeling waren een hoge stijfheid en laag gewicht. Om dat te bereiken is het carbon niet over het hele frame hetzelfde, er zijn vier soorten gebruikt.

De fiets is geschikt voor Direct Mount remmen, heeft een bottom bracket met Italiaanse draad en is het geschikt voor zowel elektronisch als mechanisch schakelen.

Een frameset doet zo’n €4.000,-, maar je kan hem ook als complete fiets naar wens af laten monteren. En je kan alles aan laten passen aan de kleuren, behalve het hartje, die laten ze altijd rood.

Gerelateerd