Het gebruik van je telefoon in combinatie met verschillende fietsonderdelen en accessoires is iets dat steeds vaker voorkomt. Via Bluetooth kan je bijvoorbeeld fietscomputers, elektrische schakelgroepen of vermogensmeters uitlezen/bedienen/instellen of kalibreren. Het Amerikaanse Coros heeft in 2016 een crowdfundingproject opgezet voor de eerste Smart-helm: de Coros OMNI. Deze Smart-helm is inmiddels al in productie en in februari 2018 zullen de eerste klanten worden verblijd met de helm.

In eerste instantie is het natuurlijk een helm, waarmee je veilig op weg kan. De helm heeft achttien ventilatiegaten, een aerodynamisch ontwerp en biedt de mogelijkheid om er aan de voorkant een klepje op te monteren. Maar naast de standaard eigenschappen van een helm heeft deze helm onder andere twee speakers die vast aan de bandjes zitten. Dit zijn Bone Conduction Audio speakers. Deze speakers zitten ter hoogte van je kaakbeen en geven geluiden door via vibraties. Dit betekent dat je oren en trommelvliezen worden overgeslagen bij het doorgeven van geluid. Deze blijven dus vrij voor de overige geluiden, zoals het verkeer of het voeren van een gesprek onderweg. Klinkt logisch en ik ben benieuwd of het ook werkt. Wat als de speakers niet strak tegen je kaakbeen zitten?

Via Bluetooth koppel je de helm aan je telefoon zodat je onderweg muziek kan luisteren of kan telefoneren. Aan de voorkant van de helm zit een microfoon die niet gevoelig is voor windgeruis en dus een telefoongesprek mogelijk maakt. De helm komt met een afstandbediening voor op je stuur. Hiermee kan je de telefoon bedienen. Harder of zachter zetten van het volume, of het beantwoorden van een inkomende oproep. Hierdoor kan de telefoon in je achterzak blijven terwijl je deze bedient. Met deze afstandbediening kan je ook het geïntegreerde safety light bedienen. Achter op de helm zitten twee Led lampen die de veiligheid verhogen. Naast bediening via de afstandbediening op het stuur is het ook mogelijk om deze automatisch te laten branden wanneer het donker wordt door een ingebouwde lichtsensor.

De helm, speakers en de microfoon, zijn water en zweet bestendig. Ook bezit de helm een impact alert dat er voor zorgt dat er een SMS met de GPS locatie gaat naar een vooraf ingesteld telefoonnummer. Dit telefoonnummer kan je instellen in de bijbehorende Coros Linx app. Deze app, waarmee je helm en telefoon koppelt, houdt tevens je rit gegevens bij zodat je deze direct kan uploaden naar Strava.

Je kan het crowdfunding project nog steunen via Indiegogo. Nu is de helm al in productie, maar met het steunen van het project ontvang je minimaal 35% korting op de adviesprijs van € 199,-.

Gerelateerd

Tags: